STS a emis, în primele ore de la lansarea platformei, peste 100.000 de certificate digitale COVID, dintre care aproape 80.000 de certificate de vaccinare, a anunțat joi dimineață purtătorul de cuvânt al STS, locotenent-colonel Cătălin Chirca.
„A fost înregistrată o cerere foarte mare de generare a certificatelor, mai ales de la momentul lansării. Platforma a fost lansată la ora 8.10, iar acum sunt peste 100.000 de certificate generate. Practic după două ore de la lansare, la ora 10.10 am avut aproape 80.000 de certificate de vaccinare emise”, spune purtătorul de cuvânt al STS, locotenent-colonel Cătălin Chirca.
Potrivit sursei citate, au fost emise peste 2.200 de certificate de testare şi 2.100 de certificate de recuperare pe platforma certificat-covid.gov.ro
Certificatele eliberate sunt valabile astfel:
- certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022
- certificatele de testare 24 de ore pentru testul rapid şi 72 de ore pentru testul PCR
- certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars Cov-2 înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms”.
Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acest format primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista oamenii pentru eliberarea lor pe hârtie.
Cum se introduc corect datele pentru eliberarea certificatului
Miercuri seara, Andrei Baciu a oferit ultimele recomandări pentru cei care vor intra pe platforma de unde se poate descărca certificatul digital de vaccinare, având în vedere că acesta devine disponibil din 1 iulie. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că documentul ar trebui să fie descărcat cu minim 5 zile înainte de plecare.
„Poate să apară o eroare care nu ține de funcționarea sistemului. Spre exemplu, avem un nume care are în componență diacritice, iar dacă noi nu scriem cu diacritice, atunci sistemul o să recunoască o diferență între CNP-ul care se va potrivi cu baza de date și nume. Pot să fie chestiuni de acest tip și atunci e bine să solicităm cât de repede se poate”, a explicat Andrei Baciu la Digi24.
Acesta a subliniat că este importat să introducem numele și prenumele așa cum apare el în buletin, deoarece așa este înregistrat în baza de date.
În cazul în care oamenii nu pot obține imediat documentul, acesta a spus că nu este nevoie să ne panicăm deoarece până pe 12 august pot fi folosite și documentele clasice (adeverința de vaccinare sau adeverința de la laboratorul în care are loc testarea). Mai mult decât atât, a fost lansată și o linie telefonică specială pentru cei care întâmpină probleme. Numărul de telefon este: 021.414.4425.
Sursă foto: Dreamstime