Primele două licitaţii centralizate făcute de Ministerul Sănătăţii au vizat achiziţia dozelor de vaccin hexavalent necesare pentru patru ani şi de combustibil pentru parcul auto, tot pentru patru ani.
”Finalizarea a două achiziţii publice centralizate demonstrează faptul că se pot obţine economii substanţiale în sistemul sanitar, cu beneficii pe termen scurt, mediu şi lung pentru buna funcţionare a acestuia", crede ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Un prim exemplu pe care îl dă ministrul este achiziţia unei cantităţi maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalentpentru o perioada de 4 ani a. În urma procedurii de achiziţie publică centralizată, acordul cadrul s-a încheiat pe o valoare de 97.6 milioane de lei, pe patru ani, faţă de valoarea estimată în baza achiziţiilor efectuate în anii anteriori de 147 milioane de lei, ceea ce reprezintă o economie de peste 30%, potrivit MS.
Totodată, se menţionează că, în prezent, MS a finalizat procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziţionarea pe următorii patru ani a unei cantităţi de 85 milioane de litri de combustibil pentru funcţionarea întregului parc auto din sistemul sanitar.
”În urma licitaţiei s-a obţinut un discount de 6% faţă de preţul pompei. În momentul de faţă, MS se află în curs de semnare a acordului cadru. În continuare, se află în evaluare procedura de achiziţie centralizată pentru dispozitive medicale implantabile, pe care MS preconizează să o finalizeze până la sfârşitul lunii noiembrie”, adaugă MS .
Ministerul Sănătăţii susţine că prin achiziţiile publice centralizate se pot obţine economii substanţiale în sistemul sanitar şi exemplifică prin acordul cadru încheiat pentru vaccinul hexavalent.
MS anunţă că urmare a finalizării perioadei de transparenţă publică privind specificaţiile tehnice, în următoarea perioadă, se va publica pe SEAP procedura de achiziţie centralizată pentru materialele sanitare.
De asemenea, MS face precizarea că, până la finalizarea achiziţiilor centralizate, unităţile sanitare au posibilitatea de a-şi achiziţiona cele necesare bunei funcţionări în activitatea curentă prin proceduri proprii, fără a fi afectată în niciun fel activitatea spitalelor.