Informația momentului despre pensii. Jurnalistul Val Vâlcu trage un semnal de alarmă cu privire la frauda de la BRD Pensii. Acesta susține că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva și când de vină este tot banca.
Într-un interviu acordat B1 Tv, jurnalistul a amintit de paguba de cinci miliarde de euro a grupului bancar care a avut loc în urmă cu ani de zile. Justiția a confirmat ulterior că de vină a fost Societe Generale, pentru că nu a luat toate măsurile de siguranță în acest sens.
„BRD Societe Generale a mai avut o pagubă de vreo 5 miliarde de euro, au încercat să o dea pe brokerul care opera acela conturi (n.r. Jerome Kerviel, în 2008). După un lung şir de procese, justiţia a decis că e din vina Societe Generale, că nu au supravegheat, nu au luat măsurile de siguranţă necesare.
De unde voia să îi împută brokerului alea 4-5 miliarde, a rămas că el e dator băncii cu un milion”, a precizat Val Vâlcu pentru B1 TV.
Adevărul despre banii de pensii
O intervenție pe acest subiect a avut-o și preşedintele Alma Mater, la B1 Tv. Acesta a declarat că acum câțiva ani a fost chemat la Guvern pentru a fi întrebat dacă nu este dispus alături de liderii de la Pro Universitar să gospodărească Pilonul 2 de pensii private.
„Acum cinci ani am fost chemat la Guvern, eu şi liderii de la Pro Universitar, de puterea de la acea vreme, să ne întrebe dacă nu suntem dispuşi să gospodărim Pilonul 2.
Nu avem priceperea. Un om important din Guvern ne-a atras atenţia că acolo, cei care diriguiesc banii ăştia, au nişte avantaje mari”, a intervenit Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater.
Statul român nu poate să facă nimic
În acest sens, jurnalistul susține că statul român nu poate să facă nimic, în condițiile în care este vorba despre normele interne ale băncii. Astfel, dacă banca nu este atentă și nu face verificările necesare și risipește banii, statul chiar nu are ce să facă și nici nu poate să stea să păzească sumele de bani.
El s-a întrebat și ce s-ar fi întâmplat dacă prejudiciul ar fi fost în final de ordinul miliardelor, având în vedere situația României.
„Statul nu are cum să intervină. Sunt normele interne ale băncii, ale acestor societăţi de administrare. Nu putea să stea un poliţist la uşă să spună că a furat o cucoană 23 de milioane. Dacă banca nu este atentă, dacă banca nu urmăreşte, risipeşte banii, statul ce să facă?
Să păzească în locul lor? În cazul furtului, primul care trebuie să reproşeze e banca. Nu vine statul să stea în locul meu să vadă dacă într-o afacere m-a păcălit cineva. Ei acoperă prejudiciul, dar dacă era ca în Franţa, 5 miliarde?”, a mai spus Val Vâlcu.
Sistemul Bismarck „nu prea mai funcţionează”
Jurnalistul a mai adăugat că, la momentul actual, Sistemul Bismarck nu prea mai funcţionează, iar cei care muncesc acum le plătesc pensiile celor care au muncit în urmă cu 20 de ani, piramida fiind invers.
Totodată, acesta a mai subliniat faptul că situația este dificil de rezolvat, iar românii ar trebui deja să își pună bani deoparte pentru vremurile care vor urma, având în vedere incertitudinea lucrurilor de acum.
„Sistemul Bismarck nu prea mai funcţionează. Cei care suntem acum la muncă plătim pensiile celor care au muncit acum 20 de ani. Fiind piramida inversă, sunt mai puţini acum decât acum 20 de ani, vin şi decreţeii.
Sistemul Bismarck simplu nu va putea rezolva situaţia, orice am face. Fiecare ar trebui să îşi mai pună un ban deoparte. România nu se capitalizează bursier. Da, sunt riscuri, dar pui acolo 1000 lei, vezi cum cresc, cum scad.
Au fost fonduri de investiţii. Unele au furat pe faţă, au dat ţeapă, altele plătesc şi azi dobânzi. Dacă stai cu frică de toţi, nu te mai plânge”, a mai spus Val Vâlcu.