Ar trebui românii să fie îngrijoraţi cu privire la banii de pensie care se strâng în conturile din Pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii? Ministrul Muncii a venit cu detalii de ultimă oră în scandalul care a zguduit întreaga Românie.
Sunt banii de pensie ai românilor în pericol?! Marius Budăi a intervenit urgent.
Ministrul Marius Budăi, despre banii de pensie privată românilor: E obligaţia noastră să găsim soluţii
Ministrul Muncii şi Solidarității Sociale, Marius Budăi, a intervenit în scandalul BRD Pensii şi a vorbit despre banii dispăruţi de la Pilonul II.
Oficialul din Guvern afirmă că ministerul pe care îl conduce doar virează banii pentru pensiile private în conturile respective, fără a avea alte atribuţii.
Totuşi, Marius Budăi a dat asigurări că a discutat pe această temă cu preşedintele ASF, care urmează să vină cu lămuriri şi cu soluţii pentru a nu mai avea loc astfel de incidente pe viitor.
„Am avut o discuţie extrem de aplicată cu domnul preşedinte al ASF, domnul Nicu Marcu, care m-a asigurat că, din punct de vedere tehnic, va veni cu nişte propuneri aici, pentru a clarifica această situaţie şi, cu siguranţă când le voi avea, voi veni cu lămuriri.
Este obligaţia noastră să găsim soluţii, noi doar virăm banii în acele conturi, nu avem alte atribuţii.
Domnul preşedinte analizează situaţia şi va veni cu un material edificator în curând”, a declarat ministrul Muncii, într-o intervenţie la România TV.
Scandalul legat de prejudiciul de la BRD Pensii
Reamintim că, la finalul lunii iunie, BRD Pensii, unul din cei şapte administratori de fonduri de pensii private din România, a ţinut prima pagină a presei din România.
Societatea se află în centrul unui anchete penale de delapidare în care prejudiciul se ridică la peste 4 milioane de euro.
Suspecţii sunt angajaţi ai fondului şi mai multe persoane din conducere, iar bănuiala este că aceştia au facilitat, în ultimii 3 ani, peste 700 de transferuri ilegale prin care s-au scurs efectiv banii, fonduri proprii ale administratorului, în conturile suspecţilor.
Poliţiştii şi procurorii au făcut zeci de percheziţii, pe 30 iunie, la locuinţele celor vizaţi de infracţiunile de delapidare, fals şi uz de fals, dar şi la sediile firmelor prin conturile cărora ar fi fost trecute sumele scoase ilegal din BRD Pensii, circa 23,5 milioane de lei.
BRD Pensii a transmis ulterior că fondurile clienţilor din Pilonul II şi Pilonul III nu au fost afectate, iar lipsurile constatate în urma controalelor din luna mai au fost acoperite de acţionari.
Potrivit societăţii, niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în situaţia de la BRD Pensii.