S-au furat banii de pensii?! Vestea momentului pentru 8 milioane de români
Așadar, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat recent că nu există nicio problemă privind fondurile de pensii, în ciuda faptului că prejudiciul de la BRD se ridică la 23 de milioane.
„Niciun leu al participanţilor la fondurile de pensii nu a fost deviat sau afectat. Sistemul de pensii private funcţionează foarte bine. Portofoliul e diversificat. Politica noastră e prudentă.
Noi monitorizăm toată activitatea administratorilor şi partea aceasta de investiţii astfel încât participanţii să fie protejaţi şi să obţină un randament cât mai bun”, a declarat Dan Armeanu la audierile din Comisia de muncă din Camera Deputaţilor.
De asemenea, acesta a fost întrebat și dacă sunt alte probleme privind gestionarea fraduloasă a fondurilor de pensii.
„Toţi administratorii funcţionează în condiţii normale. Activele participanţilor sunt segregate de activele fondurilor. Acest lucru a funcţionat şi în ultimul caz. Niciun leu din activele participanţilor nu a fost deviat sau afectat cumva. Activele sunt în siguranţă, sistemul funcţionează. Să se facă distincţia între activele administratorului şi cele ale fondului de pensii”, a completat Armeanu.
Poliția a anunțat zeci de percheziții într-un dosar de delapidare din fondul de pensii al BRD
Amintim că declarația vicepreședintelui ASF a venit în contextul în care doi angajaţi ai unei bănci sunt suspectaţi că şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal peste 23 de milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 firme.
În total, 15 persoane fizice şi mai multe firme sunt acuzate de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, în acest caz.
„Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP).
SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător.
Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.
Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație.
Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”, a reacționat BRD la scurt timp după apariția informației.