Infractorii ar fi furat până la jumătate din ajutoarele de șomaj pe care SUA le-a pompat în ultimul an în cei loviți de pandemie, susțin acum unii experți.
Furt fără precedent în SUA
Potrivit Axios, furtul ajutoarelor de șomaj din timpul pandemiei ar putea atinge lejer suma de 400 de miliarde de dolari. Mare parte a banilor ar fi putut ajunge în mâinile sindicatului crimei. Situație în care nu e vorba doar de furt, ci și una de securitate națională.
În momentul în care a izbucnit pandemia, statele din SUA nu erau pregătite pentru valul fără precedent de cereri de șomaj.
Știau că frauda va fi inevitabilă, dar au decis să trimită banii către persoanele care aveau nevoie disperată de ei.
Blake Hall, un serviciu care încearcă să prevină acest tip de fraudă, a declarat pentru Axios că America a pierdut mai mult de 400 de miliarde de dolari din cauza creanțelor frauduloase. Până la 50% din toate sumele destinate ajutoarelor de șomaj ar fi putut fi furate, susține Black Hall.
Haywood Talcove, director general la LexisNexis Risk Solutions, estimează că cel puțin 70% din banii furați de la șomaj au ieșit din America. Iar mare parte din ei au ajuns în mâinile sindicatelor crimei din China, Nigeria și Rusia.
„Aceste grupuri sunt cu siguranță susținute de stat”, spune Talcove pentru Axios.
O mare parte din restul banilor au fost furați de bande de stradă pe plan intern, care au constituit o pondere mai mare a fraudatorilor în ultimele luni. Departamentul Trezoreriei a refuzat să comenteze aceste afirmații.
„Aceste grupuri sunt cu siguranță susținute de stat”, spune Talcove. O altă parte din restul banilor au fost furați de bande interne de infractori.
Cum funcționează
Escrocii fură frecvent informații personale și le folosesc pentru a identifica reclamanții. Alte grupuri păcălesc indivizii să-și dea voluntar informațiile personale.
„Mules”, infractori de mîna a doua, primesc carduri de debit și li se cere să retragă bani de la bancomate. Acești bani sunt apoi transferați în străinătate, adesea prin Bitcoin. Înaintea pandemiei, cererile de șomaj erau rae și, în general, se aprobau atât de rapid încât infractorii nu le considerau o țintă profitabilă.
După ce asigurarea pentru șomaj a devenit principalul vehicul prin care guvernul SUA a încercat să mențină economia pe linia de plutire, lucrurile s-au schimbat.
Întrucât un număr tot mai mare de state conduse de republicani au renunțat mai devreme la ajutoarele de șomaj pentru a încuraja oamenii să revină la muncă, o prelungire a acestora pare puțin probabilă. Președintele Joe Biden a decarat recent că, deși beneficiile au fost eficiente până acum, este de preferat să expire în septembrie.