De câteva luni, spațiul mediatic din România este inundat de anunțuri alarmiste privind “dispariția” banilor din fondurile de pensii private, scrie Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii, pe blogul personal, vorbind despre acest subiect care vizează veniturile a 8 milioane de români care au depus bani la fondurile private.

​S-au găsit banii de pensii dispăruți! Veste istorică pentru aproape 8 milioane de români

Prezentăm mai jos analiză făcută de reputatul bancher:

„În același spirit senzationalist am putea spune că banii din pilonul 2 după ce au “dispărut”, acum “reapar”. De unde? Îi scoate cineva dintr-un cufăr?

Câtuși de puțin. Pentru că, de fapt, termenul de “dispariție” a banilor este total incorect. Fluctuațiile în valorile activelor personale pe care mulți participanți din sistemul de pensii private le-au constatat sunt consecință volatilității piețelor financiare în care fondurile de pensii investesc. Dacă dorești că pe termen mediu și lung să ai un randament investițional semnificativ peste o dobânda bancară (da, total predictibilă) sau semnificativ peste rată inflației, nu ai de ales și trebui să îți asumi fluctuațiile investițiilor în piețele financiare. Banii nu dispar și apar, ci valoarea activelor în care sunt investiți fluctuează.

Și acum situația la zi. Graficul de mai jos ne arată faptul că, după ce la mijlocul lunii iulie, media aritmetică a valorii unității de fond în pilonul doi scăzuse cu 8,6% față de prima zi a anului, ieri, scăderea se micșorase la 5.1%.

Asta înseamnă că, doar în ultimele două săptămâni, valoarea unității de fond a recuperat aproximativ 40% din pierderile întregului an. Cum așa?

Că și în cazul scăderilor, și în acest caz, influență majoră provine din evoluția titlurilor de stat care au o pondere de aproximativ 60% în portofoliul fondurilor de pensii. Graficul de mai jos arată evoluția indicelui care reflectă mișcările prețurilor titlurilor de stat.

Și în acest grafic, se observă inversarea tendinței de scădere a valorii și creșterile apărute în ultimele două săptămâni. Este o tendința asociată unui interes semnificativ mai mare manifestat de investitori pe piață primară a titlurilor de stat.

Va continuă această tendința? Pe termen mediu, cel mai probabil. Chiar dacă la un moment dat titlurile se tranzacționează sub prețul la care au fost emise prima dată, așa cum se întâmplă astăzi, în final, ele vor întoarce la valoarea lor nominală. Cu alte cuvinte, pe termen mediu, tendința de creștere a valorii titlurilor de stat va continuă. Implicit, fondurile de pensii ar trece cu succes peste încă un episod de volatilitate. Cu siguranță nu ultimul”, a transmis Radu Crăciun într-0 postare pe blogul personal.