S-au împlinit 9 ani de la anexarea Crimeei. MAE: O violare flagrantă a principiilor de drept internaţional

Crimeea

Sursa: Dreamstime

Diplomaţia de la Bucureşti critică, în termeni duri, decizia luată de Vladimir Putin în urmă cu aproape un deceniu. Ce spune Ministerul de Externe despre situaţia în care se află acum Peninsula Crimeea, dar şi alte regiuni din estul Ucrainei?

Sâmbătă, 18 martie, se marchează nouă ani de când Federaţia Rusă a anexat Peninsula Crimeea.

MAE: Anexarea Crimeei la Rusia, o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional

Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a reiterat poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol.

MAE transmite, prin intermediul unui comunicat, că totul reprezintă o „violare flagrantă a principiilor de drept internaţional”, dar şi a multor documente multilaterale la care Federaţia Rusă este parte.

„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki”, afirmă reprezentanţii Ministerului de Externe.

România nu recunoaşte nici anexarea celor 4 regiuni din estul Ucrainei

Tot cu această ocazie, ţara noastră condamnă utilizarea de către forţele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.

La fel ca şi în cazul Peninsulei Crimeea, România nu recunoaşte nici anexarea ilegală a mai multor regiuni din estul Ucrainei, ce a avut loc la 30 septembrie 2022.

Este vorba despre regiunile Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. Acestea rămân parte inalienabilă a teritoriului naţional al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional, transmite MAE.

„Sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susţinerea Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse”, se mai arată în comunicatul transmis sâmbătă, 18 martie, de către Ministerul român al Afacerilor Externe.

Vladimir Putin spune că Rusia va face totul pentru a preveni ameninţările de securitate la adresa Crimeei şi a Sevastopolului

Cu doar o zi în urmă, Vladimir Putin anunţa că Rusia va face totul pentru a apăra Crimeea şi oraşul-port Sevastopol.

„Fără îndoială, problemele de securitate reprezintă o prioritate pentru Crimeea şi Sevastopol, în special astăzi”, a spus liderul de la Kremlin.

În urmă cu nouă ani, locuitorii din Crimeea şi Sevastopol au luat o „decizie istorică definitivă şi fără echivoc: să facă parte din nou şi pentru totdeauna dintr-o ţară mare şi unică”, a ţinut să sublinieze Putin.