S-au influenţat alegerile? STS, reacție după decizia CSAT: Atacurile cibernetice au fost blocate

alegeri România

SURSA FOTO: Dreamstime

Alegeri prezidențiale 2024. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a reacționat după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a identificat tentative cibernetice menite să influențeze procesul electoral.

Alegeri prezidențiale 2024. STS a reacționat după decizia CSAT

Alegeri prezidențiale 2024. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat joi că a furnizat Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) toate informațiile necesare privind suportul tehnic oferit de STS Autorității Electorale Permanente.

În acest context, pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, STS a implementat măsuri proactive pentru prevenirea și combaterea riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcționat în parametri optimi, conform unui comunicat al STS.

Potrivit STS, „nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția AEP, organizatorul alegerilor. Atacurile cibernetice detectate asupra site-ului https://prezenta.roaep.ro au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate”.

„La nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024, nefiind influențată corectitudinea procesului electoral”, a mai precizat sursa citată.

Conform unui comunicat al STS, nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV), a Sistemului Informatic de Centralizare a Proceselor-Verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%.

De asemenea, s-a precizat că site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, ceea ce exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic.

Orice suspiciune poate fi verificată de către public

În plus, orice suspiciune legată de alterarea datelor electronice din SIMPV/SICPV poate fi verificată de către public, prin intermediul sistemului blockchain, care include noduri naționale și din statele membre ale Uniunii Europene, având rolul de a asigura trasabilitatea și integritatea datelor.

Potrivit sursei citate, site-ul public de transparență prezenta.roaep.ro a fost accesibil fără întreruperi, chiar și în condițiile unui număr mare de accesări. Pe acest portal au fost prezentate, în timp real, datele privind prezența la vot, iar după ora 21:00 au fost afișate rezultatele cumulate, pe măsură ce acestea au fost centralizate de secțiile de votare.

Datele prezentate pe site au corespuns integral cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, semnate și asumate în secțiile de votare și în birourile electorale superioare, inclusiv Biroul Electoral Central. Conform verificărilor efectuate de INS și birourile electorale superioare, datele din sistemul informatic au coincis exact cu cele din procesele-verbale. S-a subliniat, de asemenea, că rezultatele oficiale ale alegerilor sunt cele consemnate pe hârtie.