Camera Deputaţilor a adoptat recent modificarea proiectul de lege de aprobare a OUG 143/2022, cu privire la condițiile schimbării locului de muncă de către lucrătorii străini. Au fost înregistrate 217 voturi „pentru” şi 36 abţineri.
Camera Deputaţilor modifică regulile de schimbare a locului de muncă de către lucrătorii străini
Așadar, OUG arată că lucrătorul străin încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepţia celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă, la acelaşi angajator sau la alt angajator.
Acest lucru poate fi realizat oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE.
Lucrătorul străin este încadrat în noul loc de muncă în baza unui nou aviz de angajare obţinut de angajator
Conform OUG, noul aviz de angajare se eliberează aceluiaşi angajator fără îndeplinirea condiţiilor generale şi speciale stabilite, iar dacă avizul se eliberează unui alt angajator este necesară îndeplinirea acestor condiţii.
În cazul în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul anterior, ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator se poate realiza doar în baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrări.
Trebuie menționat că prevederile nu se aplică în cazul în care încetarea contractului individual de muncă a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului părţilor ori prin demisia străinului, dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă, în condiţiile prevăzute de Codul muncii.
Pentru eliberarea noului aviz de angajare se depune şi cazierul judiciar al străinului eliberat de autorităţile române.
Modificările adoptate recent
Modificările adoptate recent arată a fost introdus un amendament potrivit căruia străinii care au intrat legal pe teritoriul României, şi cărora le-a expirat permisul unic pot solicita un nou permis unic, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.
De asemenea, posibilitatea este prevăzută doar în cazul în care încetarea raportului de muncă al străinului a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a prezentei legi.
Prevederile nu se aplică străinilor pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări a emis decizia de returnare la data intrării în vigoare a prezentei legi, potrivit modificărilor adoptate recent în Camera Deputaţilor.