Începând cu data de 1 ianuarie 2023, Parlamentul va aloca peste 50 de milioane de lei pentru pensiile speciale ce vor fi plătite anul viitor. Pentru ceilalți pensionari din România s-au făcut majorări de 12,5%.

Din ce în ce mai mulți parlamentari cu pensii speciale

Se pare că pe parlamentari nu îi deranjează faptul că unii români se chinuie să supraviețuiască cu veniturile pe care le iau. Încă se așteaptă reforma care va pune capăt pensiilor speciale.

În prezent, peste 800 de foști parlamentari beneficiază de pensii speciale. De exemplu, în cazul Camerei Deputaților, numărul pensionarilor speciali a ajuns la 578, iar acest număr crește de la lună la lună. Același lucru se întâmplă și la Senat, unde numărul este de 251.

În bugetul pentru anul viitor, Camera Deputaților are alocate 35 milioane de lei, iar la Senat 20 de milioane de lei.

În prezent, se cheltuie peste 3 milioane de lei pe lună pentru pensiile speciale ale foștilor deputați.

Cea mai mare pensie specială pe care o primește un fost deputat este de peste 12.000 de lei. Aceasta se calculează în funcție de numărul de mandate și de anii petrecuți în Parlament. Cu cât mandatele au fost mai multe, cu atât și pensia este mai mare.

Se încearcă eliminarea pensiilor speciale din România

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit marți, 6 decembrie 2022, despre pensiile speciale. Potrivit acestuia, Banca Mondială și Comisia Europeană supervizează eliminarea acestor pensii.

„Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem așa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiștilor Băncii Mondiale, avem după-amiază și spre seară discuții cu specialiștii de la Comisia Europeană.

Continuăm aceste discuții pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm niște date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză și un studiu de impact.

De precizat este că din discuțiile avute cu Comisia, nu suntem legați atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legați de a discuta transparent. A apreciat Comisia că am prezentat transparent. E mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.