Evgheni Prigojin a acuzat în mai multe rânduri conducerea militară a Rusiei că nu face suficient pentru a-și susține trupele. Potrivit acestuia, trupele regulate ale armatei ruse nu primesc suficientă muniție pentru a cuceri Bahmutul.
Evgheni Prigojin cere Ministerului rus al Apărării să nu lase descoperite flancurile de la Bahmut
Joi, 18 mai, acesta a cerut Ministerului Apărării să nu lase descoperite flancurile la Bahmut, după ce, potrivit oligarhului, trupele regulate s-au retras.
„Din nefericire, unităţi ale Ministerului rus al Apărării s-au retras la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a spus liderul Wagner într-un mesaj vocal. „Fac apel la conducerea de vârf a Ministerului Apărării – în mod public – pentru că scrisorile mele nu sunt citite”, a adăugat el, referindu-se la solicitările sale anterioare făcute în scris.
„Vă rog să nu renunţaţi la flancuri”, a cerut Prigojin ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General şi comandantul operaţiunilor din Ucraina.
Ucraina face progrese la Bahmut
Ucraina a anunţat în weekend că a recucerit „peste zece poziţii” ruseşti la periferia oraşului Bahmut (est), epicentrul confruntărilor armate de mai multe luni şi teatrul, în ultimele zile, ale unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP.
„Azi (duminică), unităţile noastre au cucerit peste zece poziţii inamice în nord şi în sud, la periferia Bahmutului”, a anunţat într-o postare pe Telegram adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.
„Lupte aprige” continuau în oraşul devastat, anunţa ea. „Militari inamici au fost luaţi prizonieri”, a mai transmis Ganna Maliar.
În timp ce Ucraina afirmă de mai multe zile că a înaintat în jurul orașului Bahmut, o premieră în ultimele luni, Rusia susţine la rândul ei că a înaintat în oraş, pe care-l controlează în cea mai mare parte. Potrivit lui Ganna Maliar, trupele Moscovei „şi-au adunat acolo toate forţele și încearcă să avanseze, distrugând totul în calea lor”.
Bătălia de la Bahmut, în Donbas, este cea mai sângeroasă şi cea mai îndelungată de la începutul invaziei ruse, de la 24 februarie 2022.
Unii observatori se îndoiesc de importanţa strategică a cuceririi acestui oraş de către Rusia, însă el permite Moscovei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare.