Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a descoperit la rafturi, în urma unor controale, mii de produse interzise în UE. Este vorba despre produse cosmetice care conțin substanțe periculoase care pot dăuna grav sănătății.
Produse cosmetice periculoase retrase din magazine
Un proiect pilot desfășurat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a descoperit că 6% din produsele cosmetice verificate în 13 țări din Spațiul Economic European (SEE) conțineau substanțe periculoase interzise de reglementările REACH și POP.
Inspecția, desfășurată între noiembrie 2023 și aprilie 2024, a vizat aproape 4.500 de produse cosmetice pentru a identifica ingrediente periculoase precum acidul perfluorooctanoic (PFOA) și siloxanii ciclici D4 și D5, dăunătoare sănătății și mediului.
Substanțele periculoase detectate de ECHA
Autoritățile au descoperit 285 de produse cosmetice care conțineau substanțe interzise, printre care:
- Perfluorononil dimeticonă – întâlnită în eyelinere și liplineri;
- Perfluorooctiletil triettoxisilan;
- Perfluorononylethyl carboxydecyl PEG-10 dimethicone;
- Ciclopentasiloxan (D5) și Ciclotetrasiloxan (D4) – folosite frecvent în balsamuri și măști de păr.
Aceste substanțe sunt clasificate ca poluanți organici persistenți (POP) și sunt extrem de persistente, bioacumulative și toxice (PBT/vPvB).
Printre efectele grave asupra sănătății umane se numără toxicitatea pentru reproducere și riscul de cancer, în special în cazul PFOA, iar D4 este suspectat că afectează fertilitatea, mai transmite ECHA.
Acțiunile autorităților pentru protecția consumatorilor
Inspecțiile au vizat verificarea listelor de ingrediente, o metodă de control accesibilă și consumatorilor. În urma descoperirilor, autoritățile din SEE au început retragerea produselor neconforme, emise inițial sub formă de recomandări pentru comercianți, pentru a se asigura că respectă reglementările.
În prezent, investigațiile continuă în aproximativ jumătate din cazurile raportate.
Consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție etichetele produselor cosmetice pentru a identifica substanțele interzise și să se informeze înainte de a achiziționa produse cosmetice. Cunoașterea ingredientelor utilizate este esențială, deoarece substanțele periculoase pot fi prezente în produse disponibile la orice categorie de preț.
ECHA este responsabilă pentru regulamentele REACH și POP care se aplică și amestecurilor cosmetice. Acest proiect pilot s-a axat pe punerea în aplicare a PFCA și a substanțelor conexe, PFOA și D4/D5 în produsele cosmetice. Proiectul contribuie la aplicarea armonizată a controlului integrat al substanțelor chimice din produsele cosmetice în temeiul regulamentelor POP și REACH, transmite agenția europeană într-un comunicat.