Aproximativ 350 de medici și lucrători medicali din Indonezia s-au infectat cu COVID-19, în ciuda faptului că erau imunizați cu vaccinul Sinovac. Mulți sunt spitalizați cu forme grave, au declarat oficialii indonezieni. Informația amplifică îngrijorările cu privire la eficacitatea unor vaccinuri împotriva variantelor mai periculoase a ale coronavirusului, transmite Reuters.
Majoritatea lucrătorilor medicali sunt asimptomatici și s-au auto-izolat. Dar, a precizat șeful biroului de sănătate din districtul Kudus, din Java, zeci de oameni sunt internați cu febră mare și niveluri de oxigen în scădere. Districtul Kudus se luptă împotriva unui focar care ar fi provocat de varianta Delta, mai transmisibilă.
Aproape toți au primit vaccinul în ianuarie
Lucrătorii din domeniul sănătății au fost printre primii care s-au imunizat, în ianuarie, când au început vaccinările. Aproape toți angajații au primit vaccinul Covid-19, dezvoltat de compania chineză Sinovac, a declarat Asociația Medicală Indoneziană (IDI).
Dr. Dicky Budiman, epidemiolog la Universitatea Griffith din Australia, a declarat: „Datele arată că toți au varianta Delta, deci nu e surprinzător că infecția este mai mare decât înainte. După cum știm, majoritatea angajaților medicali din Indonezia au primit Sinovac și nu știm încă cât de eficient este împotriva variantei Delta”.
Organizația Mondială a Sănătății a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului Sinovac în această lună. OMS spune că rezultatele au arătat că vaccinul previne boala simptomatică la 51% dintre beneficiari și a prevenit apariția unor cazuri severe de Covid-19, precum și spitalizarea, la toți cei studiați.
După sărbătoarea musulmană Eid Al-Fitr, Indonezia s-a confruntat cu o creştere a numărului de infectări, rata de pozitivare depăşind 23%. Cazurile zilnice au ajuns la aproximativ 10.000, cel mai ridicat bilanţ de la sfârşitul lunii februarie.
OMS a solicitat recent Indoneziei să implementeze un lockdown mai strict odată cu creşterea transmisibilităţii şi acţiuni urgente în problema ”creşterii drastice a ratelor de ocupare a paturilor”.
Sursă foto: Dreamstime