Să cumpăr acum o casă?

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca nu este momentul de a cumpara o casa acum in Romania. „Nu exista certitudinea asupra dobanzii, cel mai bine e sa nu ai de-a face cu bancile din Romania. Cu asemenea banci, nu este bine niciodata sa cumperi o casa. Cu banii jos este varianta cea mai buna”, sustine Serbanescu. Tranzactii mai putine si scaderi de preturi, sunt doar doua dintre caracteristicile pietei imobiliare in anul 2009.  „Speculatiile vor fi din ce in ce

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca nu este momentul de a cumpara o casa acum in Romania. „Nu exista certitudinea asupra dobanzii, cel mai bine e sa nu ai de-a face cu bancile din Romania. Cu asemenea banci, nu este bine niciodata sa cumperi o casa. Cu banii jos este varianta cea mai buna”, sustine Serbanescu.

Tranzactii mai putine si scaderi de preturi, sunt doar doua dintre caracteristicile pietei imobiliare in anul 2009.

 „Speculatiile vor fi din ce in ce mai putine, dezvoltatorii nu vor mai putea sa vanda din stadiul de proiect, fara sa fi construit nimic. Astfel, se va produce o reasezare a preturilor si a modului de a face afaceri pe piata imobiliara”, a explicat, pentru Capital.ro, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

 

 

„Nu este  momentul de a cumpara o casa, in urmatoarele sase – noua luni. Pretul caselor va scadea, in medie, cu circa 30 – 50%”, spune Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting.

Relatia banci – piata imobiliara

„Exista o corelatie direct proportionala intre nivelul cererii solvabile de pe piata imobiliara si volumul de credite acordat de banci. Astfel, atunci cand piata creditelor bancare se contracta si cererea de pe piata imobiliara se contracta cu consecintele actuale”, a explicat Zilisteanu.

Potrivit lui Zilisteanu, criza economica va avea o perioada de varf in Romania undeva in primavara – vara anului 2009. „Trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca vom avea un an-doi de aici inainte destul de grei”, a mai spus el.

Situatia actuala de pe piata creditarii din Romania este rezultatul mai multor factori printre care normele BNR, criza financiara internationala (prin una dintre consecintele ei, lipsa de lichiditate, a facut ca dobanzile bancare sa creasca) si diferenta mare intre dobanzile la depozite si cele la credite. „Piata creditarii fiind blocata, cererea solvabila de pe piata imobiliara  a scazut si acesta situatie este caracterizata de tranzactii putine si reduceri de preturi”, a declarat Zilisteanu.

Societatile comerciale nu pot sa-si mai asigure lichiditatile financiare prin credite, intrucat activitatea de creditare a inghetat in ultima vreme nu numai in Romania, ci pe plan mondial.

„Aceste societati comerciale sunt silite sa-si reduca costurile si prima masura care se ia de regula in astfel de situatii este concedierea angajatilor. Astfel ca, angajatii sunt concediati, sunt siliti sa traiasca din ajutorul de somaj, nu mai pot cumpara bunuri si servicii ceea ce produce o situatie nefavorabila producatorilor”, sustine Zilisteanu.

Intr-o perioada in care bancile nu au bani, dezvoltatorii ieftinesc preturile apartamentelor, companiile concediaza personal pe capete (lucru ce duce la imposibilitatea platii ratelor la credite), normele BNR ingreuneaza foarte mult creditarea, iar dobanzile la credite sunt destul de mari, e mai bine sa aseptam sa vedem ce se intampla pe piata, decat sa achizitionam o locuinta.