”Să fie izolaţi nevaccinaţii?”, întreabă publicația Eurotopics care a adunat în cadrul aceluiași articol opiniile apărute cu privire la acest subiect în mai multe publicații cunoscute, pe fondul stagnării acoperirei vaccinale în Europa.
Să fie izolaţi nevaccinaţii?
În toată Europa, acoperirea vaccinală contra coronvirusului stagnează – şi se constată o corelaţie între slăbiciunea acestei acoperiri şi o creştere alarmantă a numărului de infectări şi de decese având legătură cu valul patru. O constatare care împinge Austria să planifice măsuri drastice: peste un prag de 600 de pacienţi Covid la reanuimare, nevaccinaţii vor fi izolaţi. În România, care cunoaşte o saturare a spitalelor, acest tip de măsură există deja, notează Eurotopics.
Mesajul este clar. „Kurier” preconizeaza explicit izolarea pentru nevaccinaţi
Martin Gebhart a opinat pentru Kurier că ”am trece de la o izolare generală la o avertizare a nevaccinaţilor, care ar putea fi supuşi pe viitor unei izolări în caz de creştere sensibilă a numărului de pacienţi care vor avea nevoie de terapie intensivă. În vară, nu s-a îndrăznit încă să se anunţe asemenea măsuri. … Se pare că am conştientizat acum faptul că nu se poate opri maladia cu jumătăţi de măsură. Virusul este pur şi simplu mai rapid, cum o dovedeşte creşterea rapidă a numărului de contaminări. Viaţa, cel puţin a persoanelor nevaccinate, devine mai complicată. … Mesajul este clar. Mai clar decât regulile confuze ale protocolului sanitar şi aplicarea lui caz cu caz”.
Ameninţările nu ajung. Regulile nu folosesc la ceva decât dacă sunt aplicabile, estimează „Wiener Zeitung”
Daniel Bischof este de părere că ”deocamdată speranţa prevalează – ‘totuşi, nu vom ajunge acolo’, ne spunem noi. Scenariul ameninţării trebuie să incite cel mai mare număr de persoane posibil să se vaccineze… Reversul medaliei cu măsurile simbolice este că reguli inaplicabile, adevărate efecte de anunţ pur politic, pot – pe termen lung – să dăuneze încrederii în statul de drept. … Dacă politica vrea să generalizeze situaţia de ‘vaccinat sau imunizat’, ar putea-o adopta acolo unde există deja controale eficace ca la intrarea la unele evenimente de masă. … Ar fi desigur o restricţie mai soft decât o izolare a persoanelor nevaccinate, dar ar avea cel puţin avantajul de a fi aplicabilă.”
Pe când stare de urgenţă în România?
Măsuri de protecţie mai stricte sunt din nou în vigoare în România începând de astăzi: astfel, în afara interzicerii oricărei adunări festive şi regula a trei restricţii sanitare [test negativ, certificat de vaccinare sau de imunizare] pentru a avea acces în magazine şi la servicii, restricţii de circulaţie noaptea pentru persoanele nevaccinate se aplică de asemenea. Serviciul român al „Deutsche Welle” consideră toate astea insuficiente.
„Vaccinul contra coronavirusului este singura protecţie eficace contra valului pandemic ‘foarte agresiv’, a declarat şeful statului [Klaus Iohannis, miercuri], care a adăugat că parlamentul trebuie să adopte de urgenţă reglementări vizând să reducă repede mobilitatea şi interacţiunile umane’. … În ciuda tuturor acestor măsuri, nu veţi scăpa, Domnule Preşedinte: trebuie să declaraţi din nou stare de urgenţă şi nu numai stare de alertă”, este de părere George Arun.