Să plece sau să moară? Alegerea pe care trebuie să o facă rușii, conform unui expert din Moscova

Sursă: Unsplash

Locuitorii din 70% din orașele Federației Ruse se confruntă cu alegerea „fie să plece, fie să moară”, pentru că nu există perspective în ceea ce privește locurile de muncă, susține Mariya Gunko, geograf la Școala Superioară de Economie din Moscova.

Concluzia sa, care apare într-o lucrare recentă, a determinat publicația rusă independentă „Seven by Seven” să examineze un astfel de oraș, Kolpașevo din Regiunea Tomsk, stând de vorbă cu locuitorii săi, potrivit EurasiaReview.

Locuitorii acestui oraș cândva vibrant, deși aflat departe de civilizație, au confirmat datele lui Gunko, sugerând că războiul din Ucraina și sancțiunile în rafală impuse Rusiei au afectat din ce în ce mai mult cele peste 1100 de orașe ale țării. Practic, cred analiștii economici, asta înseamnă că actualele programe guvernamentale ale Moscovei de a sprijini orașele nu sunt doar inadecvate pentru acele locuri, ci că trebuie extinse la mare parte din orașele mici și mijlocii ale Rusiei, care nu au fost niciodată incluse în categoria „orașe.”

Ceea ce s-a întâmplat la apusul epocii sovietice și, în cele din urmă, a dus la sfârșitul Uniunii Sovietice se întâmplă, din nou, astăzi, în Rusia, spune Boris Grozovski analist la Important Stories. Rusia produce rachete și tancuri „dar oamenii nu simt” niciun beneficiu de pe urma acestui lucru, deoarece această creștere a producției este plătită prin scăderea nivelului de trai. Aceasta este concluzia la care a ajuns analistul rus, în contextul în care regimul de la Kremlin împinge țara către o economie de război.

Rușii nu erau pregătiți pentru asta

O realitate pentru care rușii nu erau pregătiți și spre care se îndreaptă acum în ritm rapid, cu prețul privării populației de multe dintre bunurile și serviciile cu care se obișnuise în ultimii 20 de ani, scrie EurasiaReview. Multe dintre lucrurile negative pe care Grozovski le subliniază în articol sunt deja cunoscute, dar indică o serie de schimbări majore care ar putea apărea în Rusia în următoarele câteva luni, așa cum a arătat recent un raport al Băncii Rusiei.

O scădere a vânzării produselor nealimentare s-a resimțit puternic mai ales în districtele federale din centru și nord-vest, unde se află orașe mari ale Rusiei, precum Moscova și Sankt Petersburg. Aici, vânzările au scăzut cu 12%. În altă parte, scăderile au fost mai mici, între trei până la șase procente.

Impactul războiului asupra populației în orașele mici

În schimb, impactul războiului asupra populației ruse a fost mai puțin puternic asupra celor care locuiesc în orașele mici și în zonele rurale, nu pentru că erau mai săraci încă înaintea războiului, ci pentru că „pătrunderea actorilor globali în aceste zone nu a fost atât de mare”, spune Grozovski.

Oamenii din aceste zone ar putea avea astfel un motiv temeinic pentru a-l susține mai mult pe Putin decât ceilalți, scrie sursa citată.

Economia Rusiei se prăbușește, dar regimul de la Moscova poate rezista

Analistul este însă pesimist cu privire la sustenabilitatea tendinței actuale pe termen lung. El îi avertizează pe cei care se așteaptă să se întâmple ceva cu un impact major că este foarte probabil ca economia rusă să poată „rezista cu brio mai multor ani de cheltuieli militare care să echivaleze cu 6 – 7% din PIB.”

Mai mult, conchide el, „chiar dacă economia Rusiei se prăbușește, regimul de la Moscova poate rezista mai mult, așa cum a arătat experiența Venezuelei”.