Petiție pentru menținerea ordonanței antidrog: Să se retragă permisele!

După ce Guvernul a decis să amâne aplicarea OUG 84 privind testarea antidrog a șoferilor, ca urmare a unor prevederi controversate și a unei petiții în acest sens, o altă petiție online militează pentru menținerea ordonanței în forma originală. Inițiatorii susțin că important este ca șoferii aflați sub influența substanțelor să stea cât mai departe de șosele și că o serie de probleme privind calitatea testele antidrog n-ar fi reale.

„Noi, semnatarii acestei petiții dorim sa aratam sustinere pentru demersurile benefice aduse Codului Rutier. În sfârșit, avem modificări bune ale legilor, care să ducă la un trafic rutier mai sigur.

Nu ne dorim si alți tineri uciși de drogați teribiliști, nu ne mai dorim ca polițiștii să ridice din umeri neputincioși, din lipsa legislației care sa nu le permită acestor inconștienți să conducă pe drumurile publice! Susținem retragerea permiselor de conducere, până la primirea rezultatului!

Informația conform căreia drug-testerele utilizate de Politia Romana dau rezultate false este un fake-news nesusținut de nicio statistica.

Sunt numeroase studii de specialitate, realizate pe un număr mare de subiecți care arata ca procentul de rata de teste fals-pozitiv ale aparatului drug-test utilizat si la noi in tara este similara cu analiza de sânge!

Stop fake-news, protejati-va apropiatii si sustineti dreptul la un trafic fara participanti beti sau drogati!”, se arată în textul petiție depuse pe site-ul petitiionline.ro.

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a anunțat luni că premierul a cerut ministerului să creeze un mecanism prin care șoferii ale căror analize pentru consumul de substanțe interzise nu sunt finalizate în 72 de ore să-și poată recupera permisul de conducere până la terminarea analizelor.

„În şedinţa Guvernului de astăzi (luni), condusă de premierul României, (…) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a declarat Despescu, potrivit Realitatea PLUS.

Se suspendă permisul auto celor care refuză testarea cu aparatul DrugTest

Ordonanța de Urgență privind suspendarea permiselor auto pentru refuzul testării cu DrugTest ar putea genera abuzuri și ar putea conduce la apariția unor „Garcea” în rândul polițiștilor.

Una dintre prevederile controversate ale acestui act normativ include obligația polițistului rutier de a testa șoferii pentru consum de alcool și droguri în cazul în care observă în mașină sticle de băutură sau alte semne de consum de substanțe interzise.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol, a fost întrebat cum a reușit să introducă o propunere controversată în această ordonanță, precum obligația de a testa șoferii care au în mașină sticle de băutură. Aceasta a răspuns că „Garcea este puțin spus”.

Am putea ajunge la situaţii absolut absurde. Şoferii care merg cu maşina la un centru de reciclare, pentru a-şi lua înapoi garanţia de câte 50 de bani pentru recipientele sau sticlele goale de băuturi, vor ajunge să fie opriţi de oamenii legii şi testaţi imediat cu aparatul etilotest.

Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG), s-a impus testarea șoferilor cu DrugTest și suspendarea permiselor auto pentru cei cu rezultate pozitive, înainte de confirmarea prin analize de sânge. În trecut, șoferii din România puteau solicita analize de sânge pentru a-și dovedi nevinovăția, însă acum acest lucru nu mai este atât de ușor. Ca urmare, peste o sută de mii de români cer modificarea legislației, lansând o petiție online în acest sens.