Să studiezi în California, mai ieftin decât la o universitate din Galaţi

Tot mai mulţi tineri romåni evită facultăţile autohtone şi pleacă la studii în străinătate, imediat după bacalaureat. Pentru a le simplifica alegerea, universităţile de prestigiu le oferă burse care, în unele cazuri, depăşesc 200.000 de dolari. Pentru Ana Guiu, dorinţa de a merge la studii în străinătate a apărut imediat după ce a intrat în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi. Atunci a descoperit că profesorii îi încuraj

Tot mai mulţi tineri romåni evită facultăţile autohtone şi pleacă la studii în străinătate, imediat după bacalaureat. Pentru a le simplifica alegerea, universităţile de prestigiu le oferă burse care, în unele cazuri, depăşesc 200.000 de dolari.

Pentru Ana Guiu, dorinţa de a merge la studii în străinătate a apărut imediat după ce a intrat în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi. Atunci a descoperit că profesorii îi încurajau pe elevi să urmeze treptele superioare de educaţie la universităţi de prestigiu. „Multitudinea de informaţii pe care am primit-o de la profesori şi de la numeroşii absolvenţi ai liceului care se întorceau şi povesteau cåt de bine s-au integrat în sistemele din Germania, SUA sau Anglia, ce oportunităţi există acolo şi cåt de mulţumiţi sunt de alegerea lor m-au făcut să îmi doresc şi eu acest lucru“, mărturiseşte Ana Guiu. Iar anul acesta, după bacalaureat, visul ei a devenit realitate, pentru că a fost admisă la Cornell University, una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase universităţi private din Statele Unite, membră a Ivy League.

Costurile pentru un an de studiu la această facultate, care includ taxele de şcolarizare, cazarea, masa, asigurarea medicală şi cărţile, se ridică la 54.300 de dolari pe an. Suma este imposibil de acoperit pentru majoritatea părinţilor din Romånia, dar elevii ambiţioşi au învăţat cum să găsească şi sursele de finanţare. „De obicei, facultăţile mari, unde e mai greu să fii acceptat, îşi permit să te susţină şi financiar, de aceea am ales în principal facultăţi de top care, dacă mă admiteau, îmi dădeau şi bursa necesară“, explică Ana Guiu. Pentru a reuşi să urmeze cursurile la Cornell University, tånăra a primit un ajutor financiar de 52.300 de dolari pe an din partea universităţii, restul de 2.000 de dolari pe an urmånd a fi plătiţi din veniturile familiei.

Profesorul, premiant Nobel. Colegul, prinţul Arabiei Saudite

O finanţare similară a primit anul trecut de la Universitatea Stanford şi Stoica Cristinel Popa, un tånăr din Brăila, care şi-a dorit dintotdeauna să studieze în străinătate. „Pe mine mă interesa să studiez la una dintre cele mai bune universităţi din lume şi am folosit topul internaţional Shanghai pentru a le găsi. Cum majoritatea din primele zece universităţi din lume sunt în SUA, acest lucru m-a determinat să aleg ţara respectivă“, spune tånărul care adaugă că, după absolvire, intenţionează să se întoarcă în Romånia pentru a urma o carieră în politică. După ce a ales ţara, s-a hotăråt să meargă la Stanford, pentru că, în opinia sa, odată ce devii absolvent al prestigioasei universităţi din Silicon Valley, faci parte din elită şi, oriunde mergi în lume, eşti respectat, indiferent de cåţi bani ai în buzunar sau ce tip de maşină conduci. „Stanford este genul de universitate unde profesorul de la curs este deţinător de premiu Nobel, iar colegul care stă cu tine în bancă este prinţul Arabiei Saudite“, spune Stoica Cristinel Popa. „Atmosfera de aici este mult mai competitivă decåt mi-aş fi imaginat vreodată. Toţi studenţii se luptă să fie cei mai buni în domeniul lor şi nu există loc pentru cei slabi“, adaugă tånărul care a trecut în anul II şi îşi va lua licenţa în ştiinţe politice şi o sublicenţă în germană şi spaniolă. Costul unui an de studii la Stanford este de aproximativ 54.000 de dolari pe an, dar în cazul său este acoperit integral de facultate, pentru că a obţinut bursă. „Singurul cost pe care trebuie să îl achite familia mea este transportul din Brăila pånă în California, care de obicei este în jur de 1.100 – 1.300 de dolari. Pentru mine este mai ieftin să învăţ la Stanford decåt dacă făceam facultatea la Galaţi“, explică tånărul.

Dar oportunităţi de a studia în străinătate există şi în Europa. Bianca Stan, o tånără din Bucureşti, a obţinut o bursă de la fundaţia Mummert-Stiftung, care i-a acoperit toate costurile pentru a studia la universitatea din Köln. „În opinia mea, cea mai bună soluţie de finanţare a studiului în Germania ar fi obţinerea unei burse acordate de statul german, prin DAAD, sau de către diferite fundaţii care sprijină studenţii din Europa de Sud-Est cu rezultate academice deosebite“, explică Bianca Stan.

Universitatea din Köln nu acordă burse studenţilor străini aşa cum procedează cele din Statele Unite, dar pe site-ul facultăţii există informaţii detaliate despre fundaţiile din Germania care oferă un sprijin financiar ce poate varia între 650 şi 750 de euro pe lună. În acelaşi timp, la universitatea din Köln, de exemplu, taxele de şcolarizare se ridică la numai 700 de euro pe semestru, şi nu la sume de ordinul a zeci de mii de dolari, aşa cum se întåmplă în SUA.

La universitatea franceză INSA din Rennes, taxa de şcolarizare este de 500 de euro pe an, la care se adaugă costurile cu masa şi cazarea, care se ridică la aproximativ 3.000 de euro pe an. „Pentru primii doi ani de studiu, am beneficiat de exonerarea plăţii taxei de şcolarizare şi de 900 de euro ajutor din partea statului francez“, explică Otilia Damian, o tånără din Tårgu-Mureş, care mărturiseşte că diferenţa a fost asigurată, în primii doi ani, de părinţii săi. Din anul III, însă, a obţinut o bursă de merit de la organizaţia Egide. „Pentru a obţine această bursă, trebuie întocmit un dosar care conţine rezultatele de la facultate şi o scrisoare de motivaţie. Bursa este de 1.031 de euro pe lună, plus un ajutor pentru plata chiriei, calculat în funcţie de suprafaţa ocupată. În cazul meu, finanţarea se apropie de 1.300 de euro pe lună“, spune Otilia Damian.

Calitatea superioară a educaţiei pe care o primesc în străinătate şi oportunităţile tot mai numeroase de finanţare a studiilor pe care le au tinerii romåni îi determină pe unii dintre aceştia şi pe părinţii lor să nu mai ia în calcul înscrierea la o facultate din Romånia. Această opţiune este uşor de înţeles, avånd în vedere că pentru un student ambiţios este mai ieftin să studieze la Stanford decåt la o facultate din ţară. 

Ana Justina Guiu a absolvit Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi în acest an şi deja a plecat în Statele Unite, unde urmează să înceapă cursurile la Universitatea Cornell, în cadrul departamentului de Administraţie hotelieră. Programa universităţii din SUA este foarte flexibilă şi nu îi impune să aleagă o specializare de la începutul facultăţii. Mărturiseşte că cel mai probabil va studia Finanţe, Contabilitate şi Proprietăţi imobiliare. A primit din partea universităţii o bursă în valoare de 52.300 de dolari pe an.

Bianca Stan a absolvit în vara aceasta Economia întreprinderii atåt la universitatea din Köln, cåt şi la ASE Bucureşti. Pentru a putea studia la Köln, a primit o bursă din partea fundaţiei Mummert-Stiftung, care i-a acoperit toate costurile. În luna august a revenit în ţară şi a încercat să se angajeze la o firmă de logistică. Salariul care i-a fost oferit a depăşit cu puţin 300 de euro brut, ceea ce reprezintă a zecea parte din salariul unui absolvent din Germania care are pregătirea ei. A decis să plece din nou pentru o perioadă în Germania.

Stoica Cristinel Popa are 20 de ani, este din Brăila şi a trecut în anul II la Universitatea Stanford. În timpul liceului s-a implicat în mai multe activităţi de voluntariat, a înfiinţat un ONG şi a devenit membru al unui partid. Intenţionează să se întoarcă în ţară pentru a urma o carieră în politică.

Otilia Damian este studentă în anul IV în departamentul de informatică al Institutului Naţional de Ştiinţe Aplicate din Rennes. Spune că în Franţa studenţii romåni pot obţine burse sociale sau de merit. După intrarea Romåniei în UE, tinerii romåni pot beneficia de o bursă socială de maximum 400 de euro pe lună, plus exonerarea de la plata taxei de şcolarizare. Otilia a primit o bursă de merit care ajunge, în acest moment, la aproximativ 1.300 de euro pe lună.

54.000 de dolari este costul unui an de studiu la Universitatea Stanford. În această sumă sunt incluse taxele de şcolarizare, cazarea, masa şi alte cheltuieli personale