Cum nu se putea altfel, lumea a aflat că Donald Trump va părăsi spitalul în care se trata de COVID-19 printr-o postare pe Twitter. „Nu vă fie frică” de boală, a recomandat acesta.

În ciuda unei propoziții ulterioare de bun-simţ, care afirmă că oamenii nu ar trebui să se lase stăpâniţi de frică, paguba era făcută. Președintele american, bolnav, își încununează astfel activitatea din acest an de pandemie: cu neglijență în abordarea urgenței sanitare și cu dispreț faţă de viața umană.

Imitatorii săi din întreaga lume au urmat aceeași linie, după cum brazilienii ştiu bine de la Jair Bolsonaro și de la negaţionismul său.

Trump, dacă este să dăm crezare relatărilor contradictorii referitoare la sănătatea sa, a trecut printr-o perioadă dificilă la începutul infectării sale – vârstnic și obez, a ajuns în spital. Chiar internat, el a menținut cultul personalităţii. S-a lăsat fotografiat și filmat lucrând și, într-o acţiune criticată chiar de medicii unității medicale militare unde se afla, i-a salutat pe susținători într-o plimbare cu limuzina.

Agenții secreți aflaţi cu Trump în vehicul, care este sigilat pentru a preveni intrarea unor posibili agenți contagioşi, au riscat cu un pacient la apogeul perioadei sale de infectare pentru un teatru politic ieftin, se arată în editorialul Folha de S.Paulo.

Punctuală, scena spune multe despre realitatea pandemiei în cea mai puternică națiune de pe Terra. Peste 20% dintre cei uciși de agentul patogen sunt americani, care reprezintă 4,2% din populația mondială – și există peste 40.000 de noi cazuri zilnic.

La mai puțin de o lună de alegerile prezidențiale, impactul bolii lui Trump asupra alegătorului este încă incert. Primele două sondaje de intenţie de vot efectuate după ce s-a dezvăluit infectarea sugerează probleme pentru republican. Democratul Joe Biden continuă să conducă cu 8-10 puncte, iar alegătorii au dat vina pe Trump pentru infectarea sa.

Dacă a existat vreo speranță că boala va aduce empatie, până acum ceea ce s-a reuşit mai mult a fost un „Schadenfreude” (bucurie, veselie în limba germană – n. trad.) nedisimulat de critici ai președintelui republican.

Rămâne de văzut dacă acest sentiment de satisfacție față de nenorocirea altora, întărit de atitudinea lui Trump față de virus, îi va contamina definitiv șansa de a câștiga teren în rândul nehotărâţilor și în statele-pendul la alegeri.

În ultima lună a campaniei din 2016, acesta a organizat peste 60 de mitinguri, ceea ce l-a ajutat să o depăşească pe Hillary Clinton pe ultima sută de metri. Evident, anul acesta intensitatea va fi mai mică din cauza pandemiei în sine. Dar chiar dacă își va reveni, Trump va fi pierdut săptămâni vitale pentru a încerca să răstoarne jocul.

Dacă în cele din urmă președintele va pierde, nu mică va fi ironia potrivit căreia o parte din vină va fi pusă pe seama virusului, pe care el l-a minimalizat atât de mult.