Vom continua să tindem spre NATO, dar dorim de asemenea să avem relaţii bune cu Rusia - subliniază Bedzina Ivanişvili, liderul Visului Georgian din opoziţie. El va fi noul premier al ţării. Înfrângerea lui Saakaşvili pune Rusia într-o situaţie incomodă. Acum va trebui să discute cu georgienii - aşa comentează publiciştii ruşi alegerile din Georgia.
Marţi, preşedintele Mihail Saakaşvili a anunţat că partidul lui, Mişcarea Naţională Unită, a pierdut alegerile parlamentare de luni şi trece în opoziţie. După zece ani de dominare în politica georgiană.
Saakaşvili, al cărui al doilea mandat ca şef de stat se încheie anul viitor şi nu va mai putea candida din nou, a pierdut chiar în iubitul său Batumi, oraş în care a investit în timpul guvernării sale milioane de dolari.
Mii de oameni au sărbătorit deja luni pe străzile capitalei Tbilisi victoria Visului Georgian. Nu am găsit însă pe nimeni, care să cunoască programul partidului. Ivanişvili a repetat de mai multe ori că Saakaşvili trebuie să plece şi că guvernul minte. A fost de ajuns.
Ivanişvili nu a dezvăluit detaliile programului nu pentru că i-ar fi desconsiderat pe alegători. Pur şi simplu, el nu are un program, ceea ce s-a văzut în conferinţa de presă de marţi. Liderul Visului Georgian a luat cuvântul singur, nu a prezentat niciun plan, nu a ştiut să spună cine va intra în componenţa guvernului, nici care vor fi principalele direcţii de activitate ale guvernului.
Or, formarea cabinetului nu va fi simplă, pentru că oamenii Visului Georgian sunt în mare măsură fără experienţă politică. Liderul listei electorale a fost, de ex., Kaha Kaladze, fost căpitan al echipei georgiene de fotbal, cunoscut de când juca în echipa italiană AC Milan. Fiind primul pe listă, el ar trebui să devină preşedintele parlamentului. Ivanişvili nu a confirmat acest lucru. Nu este clar de altfel nici viitorul grupării Visul Georgian, care este un conglomerat de grupări din opoziţie.
Liderul opoziţiei de până acum nu are nici un principiu concrete privind politica externă, care pe timpul guvernării partidului lui Saakaşvili era precizat clar – integrare maximă în UE, NATO şi obţinerea provinciilor revoltate Abhazia şi Osetia de Sud. După războiul Georgiei cu Rusia din anul 2008, acestea şi-au anunţat în mod unilateral independenţa, recunoscută imediat de către Moscova.
În timpul campaniei electorale, Ivanişvili a repetat de mai multe ori că este importantă găsirea unei căi de mijloc, iar economia are nevoie de piaţa rusă. "Georgia va continua să tindă spre NATO" – a dat asigurări la conferinţa de presă de marţi. Cum vrea în acest caz să aibă relaţii bune cu Rusia, care se opune prezenţei Georgiei în NATO? "Va fi greu, dar nu imposibil. Aceasta nu este o chestiune atât de importantă pentru Rusia. Cu o diplomaţie corespunzătoare, vom putea asigura Rusia că Georgia în NATO nu constituie o ameninţare".
Numărul cuvintelor critice la adresa lui Saakaşvili ar putea demonstra că noul premier nu va păşi pe calea preşedintelui. "Tot răul, de care a avut parte Georgia, s-a datorat lui Saakaşvili şi ideologiei lui. La fel şi războiul din anul 2008. Ruşii erau pregătiţi de atac de 200 de ani, dar provocarea lui Saakaşvili i-a încurajat" – a spus Ivanishvili. "Suntem o ţară mică. Georgia nu poate fi un actor mare în lume, aşa cum a vrut Saakaşvili. Trebuie să contăm în regiunea noastră".
Liderul Visului Georgian a dat asigurări că sunt importante atât relaţiile cu vecinii, cât şi cu SUA.
Este greu de spus dacă georgienii îl iubesc mai mult pe Ivanişvili sau îl urăsc pe Saakaşvili. Mulţi dintre ei au faţă de alegeri o atitudine emoţională.
Preşedintelui, care acum câţiva ani a reformat poliţia şi a primit în serviciu funcţionari absolut noi, care au lichidat corupţia, i se reproşează lucruri atât de iraţionale, cum ar fi, de ex. reglementarea sistemului de primire la studii.
Ivanişvili este deci o figură nouă. Nu-l întreabă nimeni cum a obţinut o avere evaluată la aproape 6 miliarde dolari, făcând în primul rând afaceri cu Rusia (…) Un rol important în campania sa electorală a jucat Biserica autonomă georgiană, în fruntea căreia se află din anul 1977 Elias al II-lea. Influenţa patriarhului şi a preoţilor, în special în localităţile mici, este foarte puternică. Mulţi preoţi l-au sprijinit pe Ivanishvili, afirmând că Saakaşvili conduce ţara spre o Europă stricată.
Pentru Ivanişvili una din cele mai importante chestiuni va fi problema cetăţeniei sale georgiene, care i-a fost luată în momentul în care s-a decis să intre în politică (pretextul a fost că are cetăţenia altei ţări). Pentru a putea vota şi candida în alegeri, după proteste parlamentul a schimbat Constituţia în mod special pentru el. "În timp de o săptămână voi redobândi cetăţenia", a dat asigurări marţi.
Deocamdată, principalul actor pe scena politică va rămâne Saakashvili, căci modificările făcute în Constituţie, care vor ceda cele mai importante prerogative premierului, vor intra în vigoare abia în toamna anului viitor. Până atunci, dragostea georgienilor pentru noul lider poate păli. Cele mai importante probleme sunt şomajul ridicat şi lipsa accesului la ocrotire medicală. Întrebat de aceste lucruri, Ivanişvili nu a propus nimic. "Nu ştiu nici măcar în ce stare este bugetul" – a răspuns viitorul premier.
Special pentru "Gazeta" declară Fiodor Lukianov, redactor şef al trimestrialului "Rossia v Politike Globalnei": Nu vor fi schimbări radicale pe linia Moscova-Tbilisi, pentru că nu au cum să fie. Principala problemă în relaţiile ruso-georgiene este conflictul teritorial încă nerezolvat. Niciuna din părţi nu a fost de acord cu schimbarea abordării faţă de statutul Abhaziei şi Osetiei de Sud. Pentru Moscova, ele rămân republici independente, în care staţionează armata rusă, garantându-le protecţie în faţa ispitelor georgiene. Pentru Tbilisi, ele sunt teritorii ocupate, care trebuie retrocedate. Iar societatea georgiană va deveni imediat solidară împotriva oricărui politician care va spune altceva.
Putem conta în schimb pe schimbări la scară mai mică. Moscova, care a repetat că nu se va întâlni cu Mihail Saakaşvili, ar putea stabili relaţii cu noua putere. Este posibil deci ca la Moscova să înceapă să funcţioneze Ambasada Georgiei, dacă cu această iniţiativă va veni Tbilisi, pentru că el a rupt relaţiile diplomatice.
S-ar putea ca Rusia să înceapă să dea din nou vize georgienilor. Cred de asemenea că mărfurile georgiene – măcar vinul şi vestita apă minerală Borjomi – după ani de pauză vor reveni pe piaţa rusă.
SURSA: RADOR