Subsidiarele din România trăiesc cu spaima că băncile mamă își vor retrage banii din România de mai bine de o săptămână. Concluziile de la Bruxelles au oferit o gură de oxigen, dar temerile reîncep să apară: Tănăsescu nu exclude posibilitatea retragerilor din România, iar șeful Erste spune că noile condiții nu reclamă încheierea unui nou acord Viena.
După ce reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a făcut declarații în week-end că există posibilitatea ca subsidiarele instituțiilor de credit să transfere bani în afara României dacă băncile mamă o vor cere, oficialii grupului bancar austriac Erste Group Bank consideră că în prezent nu este nevoie şi nici nu se doreşte respectarea în continuare a promisiunilor pe care băncile le-au făcut în 2008 pentru menţinerea finanţării subsidiarelor din Europa de Est, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Directorul financiar al grupului Erste Group Bank, Manfred Wimmer, a declarat că atunci când băncile au făcut aceste promisiuni, ţări precum Ungaria şi România aveau deficite de cont curent mai mari decât în prezent şi mai puţine opţiuni pentru a le finanţa. ‘Necesarul de finanţare a devenit mult, mult mai mic, deoarece deficitele de cont curent au scăzut’, a declarat Manfred Wimmer, adăugând că printre sursele de finanţare se numără şi investiţiile străine directe şi remitenţele. ‘Toată lumea este de acord că în acest moment nu este nevoie şi nici un se doreşte o continuare a Iniţiativei de la Viena’, a spus Wimmer.
Pe de altă parte, Mihai Tănăsescu precizează: "Menținerea expunerii subsidiarelor băncilor din România este crucială. Și cred că în mesajul președintelui României la reuniunea Consiliului European, un mesaj care a fost îmbrățișat de toate statele, a făcut ca în comunicatul final să apara acea frază la menținerea expunerii subsidiarelor în toate țările din Europa. Cu toatea aceastea, el a admis că există și posibilitatea ca banii să iasă din țară:
Iniţiativa de la Viena, un demers coordonat de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare, a avut un rol esenţial pentru evitarea colapsului economic în Europa de Est, în 2008 şi 2009. Erste, UniCredit SpA şi Raiffeisen Bank International AG se numără printre băncile care s-au angajat să continue finanţarea subsidiarelor din ţări precum România şi Ungaria.