Chiar dacă în portul Constanța Complexul Energetic Hunedoara are peste 50 de mii de tone de huilă din import la dispoziție, termocentrale oprite pentru că nu aveau ce arde.
Sindicaliștii din energie acuză conducătorii sistemului energetic și spun că nu fac altceva decât să îndrepte România spre statutul de țară importatoare de energie. Aceștia vorbesc despre un weekend istoric în energia hunedoreană. Aproape două zile în care grupurile energetice în funcțiune de la Mintia și Paroșeni, două la număr, au fost oprite, conform gddhd.ro. Totul pentru că nu a existat huila necesară pentru funcționare. Nici nu are cum când producția de huilă din Valea Jiului a ajuns la un minim istoric. Problemele din subterane sunt multe, dar fără rezolvare. Conducerea CEH și sindicatele se limitează la a menține pacea socială. Aceiași sindicaliști din energie susțin că exista o alternativă la lipsa huilei provenită din Valea Jiului. Conducerea administrativă a CEH a refuzat însă să aducă în curtea termocentralelor cărbune din import. Asta în condițiile în care CEH are contractată o cantitate de aproximativ 60000 tone, aflată în portul Constanţa la dispoziţia societăţii. Criză și-n buget. Decizia de oprire a grupurilor energetice ale CEH a venit într-o perioadă în care prețul energiei a crescut. Efectul, eliminarea oricărei șanse de redresare economică. Sabotajul vine din interior. De răspuns, nu răspunde nimeni. Se încasează doar beneficiile aferente ordonanței corporative.
”Cel mai mare tun dat României„
Președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, susține că Ministerul Energiei nu e preocupat de redresarea CEH. Pe 28 august a solicitat conducerii complexului scoaterea din funcţiune a unei capacităţi de 1x210MW. A invocat ”din nou decizii ale Comisiei Europene”. Totul, potrivit lui Iștoc, pentru a muşamaliza cel mai mare tun dat României, prin vulnerabilizarea Sistemului Energetic Naţional. România devine astfel cel mai mare importator de energie electrică din Europa de Est. „Trăim vremuri istorice, altele decât cele legate de Centenarul Marii Uniri. Independenţa Energetică a unui stat nu poate fi negociată de cei aflaţi vremelnic la guvernare. Viitorul generaţiilor următoare nu poate fi scris de un ministru lipsit de profesionalism. Fie el şi ministrul Energiei. Atât cei de la ALDE care acum conduc Ministerul Energiei, cât şi cei din PSD care girează acest eşec răsunător al ministrului Energiei în gestionarea unui sector vital pentru ţară, trebuie să conştientizeze că România mai are nevoie de capacităţi de producţie pe bază de cărbune mulţi ani de acum încolo. Până va fi capabilă să îşi înlocuiască tehnologia veche, dar încă de folos, cu o alta bazată pe competitivitate, şi care poate sta la baza relansării economice a ţării”, a declarat Cristian Iștoc.
CEO asigură aproximativ 35% din necesarul de energie electrică al României.