Magistratii Tribunalului Bucuresti s-au pronuntat, in sfarsit, in procesul fostului administrator SAFI. George Danielescu, acuzat de inducerea in eroare a 2.423 de investitori, pe care i-a pagubit cu 9,9 miliarde de lei, a fost condamnat la doi ani de inchisoare. Sentinta nu i se va aplica insa administratorului necinstit pentru simplul fapt ca fapta sa a fost gratiata cu ceva timp in urma. Aceiasi magistrati au respins apelurile deponentilor ce solicitau restituirea banilor investiti. Bilantul SAFI este clar in favoarea lui Viorel Catarama & comp.
Numai ca stirile de ultima ora in procesul SAFI nu sunt tragice pentru macar unul dintre investitori. Marin Baluta nu mai priveste inapoi cu manie. Instanta i-a dat dreptate, el reusind in acest fel sa recupereze din conturile SAFI jumatate din cele 800 milioane de lei pe care le are de luat.
„Cu exact 12 zile inainte de prabusirea fondului, in aprilie 1996, am avut proasta inspiratie de a investi 64 de milioane de lei. Am fost indus in eroare de faptul ca, in timp ce toate fondurile mutuale anuntau scaderi ale valorii certificatului de investitor, SAFI mergea pe cresteri substantiale”, descrie Marin Baluta inceputul aventurii sale prin tribunale, aventura ce i-a consumat sase ani din viata si 20 de milioane de lei. Din start, nu a vrut sa riste prea mult. si-a depus banii pe 90 de zile, conform prevederilor unui punct din prospectul de emisiune al fondului. In rastimpul celor trei luni, banii ar fi trebuit sa fie scutiti de orice risc. Erau constituiti intr-un depozit, beneficiau de dobanda si puteau fi retrasi in orice moment. Din cea de a 91-a zi, capatau statutul de investitie in certificate de investitor, cu avantajele si riscurile aferente.
Cele 91 de zile, in care investitorul avea timp sa decida daca ramane sau nu client al fondului, nu au apucat sa treaca. In 12 zile de la imobilizarea celor 64 de milioane de lei, SAFI a inchis portile. Dar, Marin Baluta apucase sa depuna o cerere de restituire a banilor. Zvonurile referitoare la megaescrocheria SAFI-FMOA circulau deja in piata, iar omul s-a gandit ca este mai bine sa renunte la visurile de imbogatire rapida si extrem de riscanta. Banii nu i-a primit imediat. A fost nevoie de cateva procese, intinse pe ani buni, pentru a-si recupera o parte din investitie. El a dat in judecata fondul, considerand ca este cosemnatar al unui contract cu acesta. SAFI a incercat aceeasi figura pe care avea s-o faca mai tarziu FNI, respectiv invocarea faptului ca nu este persoana juridica, deci nu avea cum sa incheie un contract cu Marin Baluta. Din 1996, anul declansarii procesului, pana in 1999, efectele demersurilor investitorului s-au cam lasat asteptate. Dosarul sau a fost pasat de la o instanta la alta. Ba chiar, la un moment dat, a disparut, dar pentru ca scandalul lua proportii, a reaparut dupa cateva zile. „Fusese sustras de grefier, pe motiv ca nu are timp sa-si faca lucrarile la tribunal si mai munceste si acasa”, isi aminteste Marin Baluta. Dosarul a reaparut, grefierul a fost dat afara si aparent apele s-au linistit. Aparent, pentru ca nu peste mult timp a intrat in alta incurcatura. Hotararea judecatoreasca prin care i se dadea dreptate a fost redactata de asa maniera incat el, Marin Baluta, avea de dat bani SAFI si nu invers. In cele din urma s-a lamurit si aceasta situatie. Asa ca in martie 1999, instanta a decis ca SAFI trebuie sa returneze investitorului 400 de milioane de lei. Prin 2000, acesta a intrat in posesia banilor. Acum cere reactualizarea pretentiilor sale pana in februarie 2002, ceea ce ar mai insemna inca 400 de milioane de lei. Zilele acestea urmeaza pronuntarea sentintei pentru restul sumei.