"În iulie, preţul benzinei era în jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar în prezent depăşeşte 6,20 lei/litru. Preţurile carburanţilor au crescut cu un procent mai mic decât cel marcat de preţul petrolului în perioada iulie – septembrie din două motive principale: în primul rând nu au absorbit la maxim scăderea abruptă a preţului ţiţeiului din aprilie-iunie, astfel încât au rămas încă de atunci la un nivel mai ridicat. În al doilea rând, în intervalul iulie- septembrie leul a avut o evoluţie pozitivă raportat la dolarul american, recuperând deprecierea la maxime istorice", a arăta Safta.
Potrivit acestuia, în Uniunea Europeană corelând şi comparând evoluţiile din anii anteriori cu contextul global actual, un preţ al petrolului Brent (relevant pentru Europa) mai mare de 110 USD/baril nu se justifică economic.
"Desigur însă că sunt şi alţi factori care ‘mişcă’ petrolul precum canalizarea investiţiilor către mărfuri atunci când dolarul american se depreciază, considerentele geopolitice etc.", a spus Safta.
Recent, Curtea Constituţională Federală a Germaniei a avizat participarea Guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni. ‘Astfel, într-un context deja favorabil, la sfârşitul săptămânii trecute, Rezerva Federală a Statelor Unite (Federal Reserve) a anunţat că va începe să cumpere obligaţiuni, pe termen nelimitat, pentru stimularea economiei americane intrată pe o pantă descendentă; anunţul a crescut încrederea investitorilor în economia globală şi a stimulat cererea de mărfuri şi acţiuni, în condiţiile unui dolar american intrat pe o pantă de depreciere’, a mai afirmat oficialul Noble Securities.
El a mai spus că preţul petrolului a atins maximul ultimelor patru luni şi totodată maximul semestrului curent, astfel la 1 iulie, preţul petrolului Brent era de 97,35 USD/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 USD/baril, marcând o creştere de aproape 20%.
"Desigur că au fost şi speculaţii importante pe pieţele financiare, care au susţinut o volatilitate accentuată a preţului petrolului, iar prin corecţiile marcate în săptămâna curentă preţul petrolului a atins cotaţii mai mici de 110 USD/baril", a precizat Safta, care a adăugat că zvonurile privind creşterea producţiei de petrol de către Arabia Saudită au contribuit semnificativ la scăderea preţului petrolului din ultimele zile pe pieţele financiare.
Sursa: Agerpres