Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că a găsit soluția pentru repararea greșelilor din Declarația 600. Respectiv, se vor cumula mai multe formulare iar plata se va face la estimarea încasărilor din acest an, și nu la ce s-a realizat anul trecut.
Potrivit unor surse din Ministerul de Finanțe, aceste modificări sunt o abordare tranzitorie, urmând ca ulterioare simplificări să se realizeze și anul viitor. Ce este cert este faptul că plata contribuțiilor va fi obligatorie pentru toate tipurile de venit, raportarea fiind, în continuare, salariul minim și nu suma încasată. Respectiv, contribuabilii vor datora, indiferent de câte surse de venit există și valoarea lor, 190 de lei pe lună pentru Sănătate, și 475 de lei pe lună – contribuții la sistemul de pensii.
„Nu se amână. Rămâne cum s-a anunţat la nivelul Guvernului. Avem acea ordonanţă care a amânat termenul până la 15 aprilie, timp în care noi vom propune echipei guvernamentale un nou mecanism”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cu mențiunea că actul normativ va fi aprobat probabil în prima parte a lunii martie, astfel încât nimeni să nu fie afectat nici de primul termen de plată şi nici de ceea ce mai urmează. “Lumea să stea liniştită”, a ținut să precizeze Teodorovici.

Totuși ministrul Finanțelor a anunțat, la începutul săptămânii trecute, că prima formă va fi citită în ședința de guvern, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Nu-şi va pierde nimeni calitatea de asigurat, pentru că suntem în termenul legal de la ultima plată şi până în prezent. Am spus că vom veni cu o ordonanţă de urgenţă exact înainte de cele 90 de zile, în aşa fel încât nimeni să nu-şi piardă această calitate de asigurat”, a adăugat Teodorovici.

Ce rămâne și ce dispare

În cazul drepturilor de autor, reprezentanții statului iau în calcul să se revină la reținerea la sursă, mecanism care a fost eliminat prin OUG nr. 79/2017. Adică toate contribuțiile să fie achitate, în numele beneficiarului, de către compania cu care respectivul contribuabil are încheiat un contract pe drepturi de autor. În această categorie pot intra actorii, jurnaliștii, scriitorii sau artiștii. Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate, explică, pentru Capital, că o soluție ar fi păstrarea declarației 600, în forma în care exista în 2017, respectiv formularul care se depunea doar pentru declararea veniturilor pentru care se achită CAS. ”În cazul contribuțiilor de Sănătate, și a veniturilor pentru care se datorează, cred că e suficient să se păstreze declarația 220”, a explicat Biriș. ”Declaraţia 600 se depune de toţi care obţin venituri din activităţi independente (relevant pentru CAS, CASS), chirii, venituri din investiţii, alte venituri (relevant pentru CASS)“, explică Biriş. Acum, indiferent de totalul veniturilor ce urmează a fi câștigate în 2018, sumele plătite se raportează la încasările din 2017. Respectiv dacă anul acesta veniturile din activități independente sunt 0 lei, contribuabilul este în continuare obligat să achite contribuțiile aferente anului 2018, pentru venituri care nu există.

 

Cine și ce plătește

În cazul activităţilor independente, respectiv în cazul notarilor, medicilor și actorilor (cei plătiţi pe contract de proprietate intelectuală), scriitorilor, aceştia vor plăti şi contribuţii de Sănătate, și contribuții de asigurări sociale (pensii). Pentru contribuțiile de sănătate se achită 190 de lei/lună, dacă venitul depășește salariul minim brut, iar în cazul pensiilor, contribuția este de 25%. Aici contribuabili pot opta pentru achitarea contribuției la salariul minim brut sau la un alt venit ales, dar nu mai mic decât 1.900 de lei. Chiar dacă persoanele respective au statutul de salariat la o companie, respectiv au carte de muncă şi cotizează deja la pensii şi sănătate, dacă au venituri din activităţi independente şi chirii care depăşesc plafonul de 1.900 de lei pe lună, atunci depun declaraţia şi au obligaţia de plată în plus faţă de ce cotizează cu salariul. Pentru chirii, dividende, arendă, venituri din dobânzi, nu se plătesc contribuţiile la pensii, se plăteşte doar contribuţia de Sănătate. Doar activităţile independende intră sub incidenţa veniturilor pentru care se datorează contribuţii de pensii.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 7 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 19-25 februarie 2018