Este alertă alimentară într-o țară unde lucrează foarte mulți români. A fost descoperit pe rafturile magazinelor un salam contaminat cu e.coli.
Salam cu e.coli în magazinele din Germania
Salam cu e.coli. Protecția Consumatorului a emis un avertisment cu privire la un salam de cerb retras de la vânzare produs de „Wurzener Wildspezialitäten” Rauchhaupt GmbH. Instituția din Germania a precizat că salamul conține bacterii patogene periculoase, ceea ce poate duce la boli grave.
Autoritățile din Germania recomandă consumatorilor să nu consume produsul și să ia măsuri adecvate dacă l-au consumat deja.
Produsul afectat este salamul de cerb, comercializat fără o dată de expirare, în diferite variante cu piper, usturoi sau vin roșu.
Acesta a fost vândut în ambalaje de 180 de grame și 400 de grame, identificate prin marcările lotului 2318608 / 2318605.
Perioada de vânzare a produsului a fost între 18 iulie 2023 și 23 octombrie 2023, iar principalul impact s-a resimțit în landurile federale Baden-Württemberg, Saxonia Inferioară și Saxonia.
Salamul contaminat, risc pentru sănătate
Conform Agenției Federale pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor, salamul de cerb conține bacterii Escherichia coli (E. coli), tulpina VTEC.
Aceasta poate cauza simptome precum:
- diaree severă
- crampe abdominale
- în unele cazuri, infecții ale tractului urinal
Copiii sunt expuși riscului de insuficiență renală, cunoscută sub denumirea de sindrom hemolitic uremic, care poate fi declanșat de ingestia bacteriilor E. coli.
Vărsăturile și prezența sângelui în scaun sunt primele simptome ale contaminării cu e.coli.
Salam cu e.coli. Măsurile recomandate pentru consumatori
Cei care au achiziționat acest produs sunt sfătuiți să nu-l consume și să contacteze urgent producătorul „Wurzener Wildspezialitäten” Rauchhaupt GmbH. Producătorul va rambursa prețul de achiziție.
În cazul în care produsul a fost consumat, iar primele simptome și-au făcut apariția, atunci trebuie consultat un medic. Acesta va oferi tratamentul adecvat.
Autoritățile spun că, în acest context, este nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește igiena. Bacteriile se pot transmite, prin scaun, de la o persoană la alta.
Infecțiile cu e.coli apar prin consumul de apă și alimente
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram-negativă care face parte din familia Enterobacteriaceae.
De obicei, aceasta trăiește în intestinul uman și al animalelor cu sânge cald, unde îndeplinește funcții importante pentru organism. Cu toate acestea, anumite tulpini de E. coli pot fi patogene și cauza infecții grave.
Există diverse tulpini de E. coli, unele dintre ele fiind inofensive, în timp ce altele pot provoca boli. Printre tulpinile patogene se numără cele care produc toxine, cum ar fi tulpina VTEC (Escherichia coli verotoxigenic) menționată în avertismentul Protecției Consumatorului.
Infecțiile cu E. coli pot fi dobândite prin consumul de apă sau alimente contaminate, contactul direct cu persoane infectate sau animale, precum și prin expunerea la mediul înconjurător contaminat.
Este important să se ia măsuri de igienă corespunzătoare, cum ar fi spălarea mâinilor în mod regulat și gătirea alimentelor la temperaturi adecvate, pentru a preveni infecțiile cu E. coli.