Distileriile Alexandrion au transmis în atenția Ministerului Finanțelor Publice un punct de vedere în care au fost expuse în mod explicit cele mai importante aspecte cu privire la care apreciem că organele abilitate ale statului au datoria de a lua măsuri și de a implementa politici si strategii coerente, se arată într-un comunicat al companiei remis presei.
Potrivit sursei citate, implementarea unei reglementări nediscriminatorii a cotelor de acciză în domeniul băuturilor alcoolice este necesară pentru a răspunde cerinţelor şi aşteptărilor transpuse în strategiile şi politicile europene de eliminare din piaţă a factorilor care afectează competitivitatea şi perturbă concurenţa.
Citiți și: CAMPANIE CAPITAL: Banii din industria alcoolului, diluați de taxe
Totodată, compania susţine reglementarea unui număr maxim de "cazane" artizanale/mici distilerii în funcţie de numărul de locuitori ai fiecărui judeţ şi introducerea unor modalităţi practice de supraveghere efectivă a producţiei şi respectării de către micii producători a condiţiilor prevăzute de lege.
Distileriile Alexandrion susţin, de asemenea, instituirea obligaţiei de verificare permanentă de către organe abilitate a calităţilor fizico-chimice a produselor obţinute în micile distilerii şi în gospodăriile individuale, măsură menită protejării vieţii şi sănătăţii consumatorilor, precum şi instituirea unui sistem de evidenţă a producţiei pentru cazanele micilor distilerii şi gospodăriile individuale cât şi a unui sistem oficial de certificare a calităţii producţiei.
Totodată, compania consideră că este necesară instituirea unui sistem de control şi urmărire a modului de comercializare şi consum al alcoolului sanitar. “Este de asemenea necesară o reglementare mai severă a sancţiunilor aplicabile în cazul fabricării de alcool sanitar de către alte persoane decât antrepozitării autorizaţi”, susține, în comunicat, Nawaf Salameh, CEO-ul Distileriile Alexandrion.
Acciza bat-o vina
Ieri, compania a trimis un punct de vedere faţă de propunerile de modificare a Legii nr. 571/2003 ("Codul Fiscal"), iniţiate de Ministerul Finanţelor Publice în data de 18.02.2015, în care au fost expuse în mod explicit cele mai importante aspecte cu privire la care compania apreciază că organele abilitate ale statului au datoria de a lua măsuri şi de a implementa politici şi strategii coerente.
(1) Nivelul accizelor
Cu privire la Art. 355 din Proiect (si Anexa 1 referita in acest articol) mentionam urmatoarele:
– directivele europene stabilesc, cu caracter general, atat sfera de aplicare si principiile de impozitare, regimul de productie, detinere, circulatie si control, cat si nivelurile minime de impozitare (cote minime de acciza pentru fiecare categorie de produse in parte), ceea ce inseamna ca statelor membre le este recunoscut dreptul de a legifera pe plan national in domeniul impozitelor indirecte (acciza) numai in marja de manevra permisa de politica fiscala europeana impusa prin directive si, dupa caz, prin regulamente;
– desi directivele europene lasa statelor membre in materia accizelor o marja proprie de apreciere relativ limitata, si ratele minime impuse de UE au fost armonizate în toate statele membre care detin nivele/niveluri ale accizelor pe alcool care depasesc ratele minime, sau cel putin care sunt egale, totusi, si cele mai mici necorelari ori diferente, adoptate in cadrul politicilor nationale, pot conduce ireversibil la disfunctionalitati in piata interna comuna;
– o noua asezare nediscriminatorie a cotelor de acciza in domeniul bauturilor alcoolice ar raspunde cerintelor si asteptarilor transpuse in strategiile si politicile europene de eliminare din piata a factorilor care afecteaza competitivitatea si perturba concurenta;
– pornind de la ipoteza instituirii unui nivel unic si uniform al accizei (similar reformelor implementate de statul Suedez de-a lungul timpului) – indiferent de tipul de bautura ce contine alcool (inclusiv vin, bere, BFL etc.) – cel putin la nivelul de reglementare propus si raportandu-ne la indicatorii statistici publicati de The International Wine and Spirit Research pentru anul 2012, rezulta ca o asemenea masura ar putea conduce la incasari suplimentare de aproximativ 1,4 miliarde Euro la bugetul de stat.
(2) Produsele intermediare
In ceea ce priveste Art. 336 (2) din Proiect „Pentru produsele intermediare prevăzute la art. 345, acciza datorată nu poate fi mai mică de 213,21 lei/1000 hl. produs.”. Observam o aparenta neconcordanta cu valoarea reglementata a accizei pentru produsele intermediare, conform Anexei 1 (3.306,98 RON/hl. alcool pur). Din calculul nostru rezulta ca in niciun caz valoarea accizei nu ar putea fi de doar 213,21 RON pentru o mie de hectolitri (100.000 litri de produs), nici chiar in cazul in care concentratia de alcool etilic absolut in volum ar fi de numai 1,2 % (vezi in acest sens si Art. 345).