Introducerea, incepand cu decembrie 1998, a preturilor minime in vama pentru importurile de carne, fara sa se introduca si preturi minime pentru preparate din carne, pune piedici serioase producatorilor autohtoni de mezeluri. S-a ajuns ca pretul declarat in vama pentru sunca de Praga – un produs considerat de lux – sa fie egal cu pretul unui kilogram de carne.
Pe piata romaneasca a mezelurilor exista multi concurenti, atat producatori interni, cat si externi, proveniti in special din tarile CEFTA. Acestia beneficiaza de subventii si prime de export, ceea ce face ca preturile lor sa reprezinte 50-75% din preturile practicate pe plan intern.
Producatorii de mezeluri din tara sunt relativ mici si nu-si pot permite crearea unei retele proprii de distributie la nivel national. De aceea, lucreaza cu distribuitori locali care isi schimba des furnizorii, motiv pentru care multe produse nu sunt prezente in mod constant pe piata.
In 1996, din cauza taxelor vamale mari, importurile erau nesemnificative. Situatia s-a schimbat in 1997, cand taxele au scazut de la 80% la 50%, iar in a doua jumatate a anului 1998, prezenta masiva a mezelurilor importate, in special din Ungaria si Grecia, a devenit tot mai vizibila in magazine. Produsele intra in tara nu numai pe cale legala si semilegala, ci si sub forma micilor cumparaturi realizate de persoane fizice care trec granita in Ungaria. Acest fenomen a capatat amploare in zona Ardealului, unde produsele unguresti domina galantarele.
Pentru unii muma,
pentru altii ciuma
Preturile la carne de porc si la mezeluri au scazut anul trecut in Europa, ceea ce explica oarecum oferta fara precedent aparuta de curand pe piata noastra. In plus, producatorii romani de mezeluri prefera sa lucreze cu materie prima din import, fiind mai ieftina si pretandu-se mai bine la prelucrare, in timp ce carnea de porc din tara are prea multa grasime.
In decembrie anul trecut, s-au impus niveluri de preturi minimale in vama tuturor importurilor de carne, niveluri care sunt mult mai mari decat cele la care se achizitioneaza in mod real produsul. Ministerul Agriculturii sustine ca aceasta este solutia ideala pentru a evita subfacturarea. „Intentia este foarte buna, dar cred ca preturile ar trebui corelate, considera Dan Minulescu, director general la Macromex SRL, firma importatoare de mezeluri din Spania. „Pe de o parte, importul de produse finite este daunator pentru productia locala, pe de alta parte, nu se permite producatorului intern de mezeluri sa cumpere materie prima la un pret mai bun, punandu-i-se bariere vamale suplimentare. E greu de spus care varianta este mai buna, deoarece este protejat producatorul de carne de porc, dar dezavantajat cel de produs finit. E un cerc vicios, conchide interlocutorul nostru.
Firma Macromex vinde lunar aproximativ 200 tone de mezeluri provenite de la Casa Torradellas SA si Campofrio Alimentacion SA. Anul trecut, compania Campofrio a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Tabco din Tulcea si a investit in tehnologie moderna. In unitatea tulceana se produc acum trei branduri: Tabco, Campofrio si Campofrio Traditional, iar Macromex SRL a obtinut distributia exclusiva a acestor produse pe piata romaneasca.
Societatea mixta romano-austriaca Gourmet Prod SRL a fost infiintata in 1993. In primii patru ani, activitatea s-a desfasurat intr-un spatiu inchiriat in cadrul Antefrig Bucuresti. In 1997, a fost inaugurata noua fabrica Gourmet, aflata in comuna Tunari si avand o capacitate de productie de 16 tone/zi. Acest lucru a permis diversificarea gamei sortimentale si imbunatatirea calitatii produselor. In acelasi timp, prin marirea capacitatii de transport, in anul 1998 au crescut posibilitatile de distributie a produselor atat in Bucuresti, cat si in alte localitati.
Zarzavaturile si painea inlocuiesc mezelurile
Societatea Gourmet produce aproximativ 25 de sortimente de mezeluri. Gama sortimentala cuprinde produse destinate tuturor categoriilor de cumparatori, de la produse foarte ieftine (gama Familia, carnati Trandafir, toba), pana la produse scumpe (muschi file afumat, rulada, muschiulet).
Societatea detine o cota de piata de aproximativ 5% in Bucuresti si 2% pe total tara. „Se poate aprecia fara riscul de a gresi ca in domeniul carnii si al preparatelor din carne exista o reala concurenta. Din acest punct de vedere, avem de-a face cu un sector in care legile economiei de piata actioneaza din plin, este de parere Vlad Ilie, director la SC Gourmet.
Tot in 1993 a fost infiintata si firma mixta romano-elvetiana Angst Ro SA. La sfarsitul anului trecut, societatea dispunea de o fabrica in orasul Buftea, cu o capacitate zilnica de 18 tone, si de cinci magazine (patru in Bucuresti si unul in Buftea). Totodata, este si actionar majoritar intr-o fabrica de preparate crude-uscate (gen salam de Sibiu) in Sinaia.
Angst produce circa 60 de sortimente de preparate din carne, livrate la un pret mediu de 26.000 lei/kg. In momentul de fata, conducerea firmei estimeaza ca detine 8% din piata Bucurestiului si 1% din cea a Romaniei.
Greutatile cu care se confrunta producatorii de mezeluri se refera, in primul rand, la HG nr. 3/1997 privind pensiile agricultorilor, care instituie contributii din partea agentilor economici de 2% pana la 4% calculate la veniturile obtinute din productie sau comercializare. Acestea se calculeaza in cascada, ajungand sa se reflecte in pretul de vanzare cu amanuntul in proportie de 15-18%. In mod real, la un profit mediu de 4% obtinut din industrializarea carnii, 2% contributie pentru pensiile taranilor inseamna automat reducerea la jumatate a profitului, adica un impozit ascuns de 50%. Adaugandu-se impozitul de 38% platit la profit, se ajunge la un aberant 70-80%. „Industria alimentara este impozitata direct si indirect, la fel ca jocurile de noroc!, exclama Dumitru Botan, director economic la SC Angst Ro SA.
Statisticile Patronatului Roman al Carnii indica un consum de mezeluri de 11 kg/locuitor/an.
Chiar daca 60% din cheltuielile zilnice ale unei familii se indreapta catre alimente, consumurile mari se inregistreaza la produsele ieftine, in special legume si paine. In Romania, mezelurile se comercializeaza la preturi mai mari decat in strainatate, in conditiile in care, la noi, salariul mediu este de zece ori mai mic decat in tarile din Piata Comuna si de cinci-sase ori decat in tarile din zona CEFTA.
Nu este de mirare ca preparatele din carne au inceput sa fie cumparate cu feliuta.
Productia fizica industriala a unor preparate din carne in anul 1998 *
l Lebarvursti, inclusiv alte paste din carne 1.109,1 tone
l Carnati si carnaciori 7.921,6 tone
l Alte specialitati de mezeluri (salamuri, tobe 70.099,8 tone
caltabosi, parizer, crenvursti, polonezi etc.)
l Conserve din ficat (exclusiv pasare) 5.664,2 tone
l Alte preparate din carne (inclusiv din sange 478,0 tone
si maruntaie)
*) date operative
Sursa: Comisia Nationala pentru Statistica