Salariații de la Fabrica de Arme de la Cugir protestează

UPDATE:

Ministrul Economiei a anunțat că Strategia pentru industria națională de apărare urmează să fie aprobată în următoarea ședință de Guvern. Potrivit acestuia, există premise favorabile pentru ca Fabrica de Arme Cugir și Uzina Mecanică să intensifice producția de arme conforme cu standardele NATO.

„Eu cred că acum industria naţională de apărare, prin modificările legislative, prin noua lege a cooperării industriale, prin Strategia pentru industria naţională de apărare care va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern, avem toate premisele, toate posibilităţile ca atât Fabrica de arme Cugir, cât şi Uzina Mecanică Cugir să înceapă să producă arme standard NATO din ce în ce mai multe. Sunt discuţii avansate cu potenţiale companii care să facă transfer de tehnologie, există astăzi un grup de lucru la nivelul Ministerului Economiei şi al Ministerului Apărării Naţionale, alte instituţii ale statului român care, în conformitate cu Legea cooperării industriale, defineşte ce înseamnă transferul de tehnologie şi cooperarea industrială în România”, a declarat, joi, la Cugir, ministrul Economiei.

Radu Oprea a subliniat că instituțiile de forță din România vor fi dotate cu arme produse pe plan local, în baza unor transferuri de tehnologie. Potrivit lui, Ministerul Apărării Naționale și celelalte ministere de forță nu vor face achiziții de armament ce poate fi produs în România sau în fabricile private locale fără un transfer de tehnologie semnificativ în țară. Radu Oprea a precizat că producția acestor arme în România este deja în curs, în conformitate cu deciziile luate la nivelul Ministerului

Articol inițial:

Aproape 200 de angajați ai Fabricii de Arme din Cugir, județul Alba, au protestat joi dimineața, reclamând lipsa contractelor de muncă. Aceștia afirmă că, deși sunt pregătiți să muncească, se află „la mâna Guvernului” din cauza lipsei contractelor.

Sindicaliștii cer demisia ministrului Economiei, acuzându-l că, deși a efectuat mai multe vizite la Cugir, a mers doar o dată pentru a se informa despre problemele cu care se confruntă Fabrica de Arme. Protestul de la Cugir a avut loc cu puțin timp înainte ca ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, să efectueze o vizită la Uzina Mecanică din Cugir, situată lângă Fabrica de Arme.

Angajații îl critică pe ministru, susținând că a transferat speranța și viitorul Fabricii de Arme către o altă firmă, despre care aceștia spun că nu are experiența necesară. Salariații fabricii afirmă că, de aproape un an, se află într-o stare de incertitudine, fără să știe ce le rezervă viitorul. Liderii sindicali adaugă că, deși angajații sunt pregătiți să muncească, se află la mâna Guvernului din cauza lipsei contractelor.

Ioan Neagu, unul dintre liderii sindicali, a subliniat că nu este responsabilitatea salariaților să aducă contracte și comenzi, menționând că există persoane plătite, inclusiv membri ai Consiliului de Administrație, care ar trebui să se ocupe de aceste aspecte. Acesta a reclamat faptul că membrii Consiliului de Administrație au intervenit în negocierile pentru contractul colectiv de muncă, stabilind un venit de 3000 de euro pentru administratorul special. Protestul de la Fabrica de Arme din Cugir a avut loc cu două zile înainte de vizita ministrului Economiei, Radu Oprea, la Uzina Mecanică Cugir, unde se va desfășura evenimentul aniversar „Uzina Mecanică – 225 de ani de tradiție industrială la Cugir”.

 „Nu noi, salariaţii, trebuie să aducem contracte şi comenzi, sunt oameni plătiţi, şi unii foarte bine şi mă refer aici la Consiliul de Administraţie”, a afirmat Ioan Neagu, unul dintre sindicalişti. Acesta a reclamat că membrii Consiliului de Administraţie au „intervenit” asupra contractului colectiv de muncă, după ce au stabilit administratorului special un venit de 3000 de euro. Protestul de la Fabrica de Arme Cugir are loc cu două înaintea vizitei ministrului Economiei, Radu Oprea, la Uzina Mecanică Cugir, unde va participa evenimentul aniversar „Uzina Mecanică– 225 de ani de tradiţie industrială la Cugir”.

Ioan Neagu: Dacă nu era Putin eram închiși

Ioan Neagu, lider sindical la Fabrica de Arme din Cugir, a declarat în cadrul protestului că, dacă nu ar fi fost Vladimir Putin, fabrica ar fi fost închisă.

El a explicat ulterior că industria de apărare a fost în declin constant după 1990, iar începerea războiului a determinat autoritățile să acorde mai multă atenție acestui sector. Neagu a subliniat că, de aproape trei ani, investițiile în fabricile de armament au crescut, dar, în opinia sa, acestea nu sunt suficiente pentru a recupera întârzierea acumulată în decursul anilor.

De asemenea, liderul sindical a menționat că, deși nu poate dovedi în prezent, există interese care afectează sectorul, iar fabrica nu beneficiază de asigurările necesare.

 „Am mai spus şi o spun încă o dată: Dacă nu era Putin, eram închişi, fraţilor!”, a afirmat sindicalistul. El a detaliat ulterior, într-o declaraţie dată presei afirmaţia sa. „Industria de apărare, din 90 încoace, a mers tot în picaj. Faptul că a început războiul, probabil că a sunat clopoţelul şi la politicienii noştri şi de aproape trei ani, de când a început războiul, dacă vă uitaţi pe evoluţia sumelor în investiţii pe care le acordă pentru fabricile de armament, au un trend ascendent. Nu este suficient, pentru că am fost prea mult lăsaţi în urmă ca să ajunge dintr-o dată la zi. Şi nici acum nu suntem asiguraţi, aşa cum ar trebui, existând destul de multe interese pe care în momentul actual nu le pot eu demonstra, dar ele există”, a declarat Ioan Neagu.