Salarii de până la 7.000 de lei în construcții

Firmele de construcții din România oferă salarii la fel de atractive ca și cele din Occident. Și totuși, ele se confruntă cu un deficit uriaș de muncitori.

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor din Construcții, afirmă că, în prezent, salariile din România sunt mai mari decât cele din Occident, dar, în ciuda acestui fapt, deficitul de forță de muncă, în special de cea calificată, rămâne semnificativ.

“Este un deficit foarte mare al fortei de munca, mai ales al forţei de muncă calificate. Se poate vedea acest lucru în salariile care se dau în România care de cele mai multe ori depăşesc salariile din Occident.

Dacă discutăm de ingineri, de tehnicieni, salariile noastre sunt la cel putin acelasi nivel cu cele din Occident”, a declarat el.

Cristian Erbașu
Cristian Erbașu

În sectorul construcțiilor, salariul minim net în prezent este de 3.200 de lei, cu 1.000 de lei mai mare decât salariul minim general din țară. În timp ce salariul mediu atinge 5.000 de lei lunar.

Diriginții de șantier câștigă lunar peste 7.000 de lei, având cele mai mari venituri din industrie. Aceștia sunt urmați de inginerii instalați, care încasează în medie 6.000 de lei pe lună.

Deși companiile din construcții oferă salarii atractive, deficitul de muncitori calificați persistă, iar universitățile joacă un rol crucial în formarea acestora.

Digitalizarea poate salva sectorul construcțiilor

În plus, asociațiile patronale din industria construcțiilor consideră că digitalizarea ar putea fi o soluție viabilă pentru deficitul de forță de muncă din sector.

Potrivit lui Cristian Erbașu, “digitalizarea poate crea o productivitate mult mai mare cu un numar mai scazut de oameni”.

În sprijinul firmelor de construcții, universitățile încearcă să compenseze lipsa personalului calificat prin implementarea soluțiilor de digitalizare.

“De peste 10 ani, tot ce ţine de partea de proiectare se generază digital. Acum, Building Information Modeling duce din zona de proiectare, în zona de execuţie, mentenanţă şi post utilizare toate aceste instrumente digitale pe o platforma care e colaborativă, intre ingineri, arhitecti, ingineri de instalaţii.

Noi am creat un program de master care se refera la digitalizare”, a spus Radu Văcăreanu, rector UTCB.

Vești bune pentru constructori

Amintim că miercuri, pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a adus vești bune pentru constructori. Acesta a anunțat că autoritățile din România lucrează la implementarea unui sistem care va permite ca răspunsurile la licitații să fie oferite aproape instantaneu.

Premierul a menționat că, în trecut, răspunsurile la licitațiile publice puteau dura până la doi ani. Totuși, el a subliniat că singura șansă de dezvoltare a României este să se miște mult mai eficient în următorii cinci ani. Mai multe puteți citi aici.