Salarii de 1.500 de euro în România! Te angajează imediat. Nu ai nevoie de facultate

Sursă: Dreamstime

Fermierii din România se plâng de faptul că oferă salarii extrem de mari, doar că nimeni nu vrea să lucreze în acest domeniu. Fie nu găsesc deloc oameni, fie aceștia vin și lucrează pentru o lună-două, apoi nimeni nu mai dă de ei.

Salarii de 1.500 de euro în România! Te angajează imediat. Nu ai nevoie de facultate

În ultima vreme, fermierii s-au plâns de faptul că nu găsesc oameni care să lucreze pentru ei, cu toate că salariile pe care le oferă sunt foarte mari. Un fermier spune că muncitorii beneficiază de salariu bun și de condiții bune de muncă, însă la primul moment în care acestora nu le convine ceva, decid să plece.

”Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat”, spune Irimia Ion.

Acesta adaugă că el îi plătește pe muncitori cu 1.500 de euro, iar aceștia nu au de făcut prea multe lucruri. Mai mult decât atât, fermierul extrem de revoltat spune că oamenii sunt puturoși și că preferă să stea pe ajutorul social.

”Salariu de 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile. Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”, mai spune fermierul.

Muncitorii lucrează pentru o perioadă scurtă de timp

Un alt fermier spune că muncitorii vin să lucreze pentru o scurtă de perioadă de timp și că apoi nu mai poate da nimeni de ei. De asemenea, el spune că oferă salariul pe care aceștia îl cer doar ca să muncească.

”Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, spune și fermierul Lucian Mureșan.

Fermierii, forțați să investească în utilaje noi

Din cauza acestor muncitori, fermierii spun că sunt obligați să investească în utilaje de ultimă generație pentru ca acestea să îi înlocuiască pe oameni.

”90% din fermă este robotizată. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile”, spune Mircea Dumitru.

El a adăugat că are un tractor pentru care a scos din buzunar suma de 200 de mii de euro.

Zilierii, singura soluție

Având în vedere că muncitorii în acest domeniu sunt extrem de greu de găsit, ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, spune că preluarea și angajarea zilierilor ar trebui să fie mult mai facilă.

”Să facem mult mai facilă preluarea şi angajarea zilierilor. Multe din activităţile noastre depind de zilieri şi birocraţia trebuie să fie ultimul zid”, spune Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii.