Cei mai bine plătiți bugetari din România! Salarii la care unii doar visează
Publicația strictsecret.ro a făcut un clasament cu bugetarii de lux din România care nu muncesc prea mult, dar care au parte de funcții sau slujbe bine plătite. Despre ei s-a tot scris în presa românească de-a lungul timpului.
Primul pe listă este Traian Halalai, șeful Exim Bank începând din anul 2012. Declarația sa de avere arată că primește un venit anual de 1.031.664 de lei de la Banca de Export – Import a României și o indemnizație anuală în valoare de 257.916 de lei din partea Comitetului Interministerial de Finanțare, Garantare și Asigurare.
Angajați ai BNR prezenți pe lista bugetarilor de lux
Următorul pe listă este Mugur Isărescu, șeful Băncii Naționale a României. Declarația sa de avere arată că acesta beneficiază de un salariu anual de 966.361 de lei din funcția de guvernator al BNR, un salariu anual de 30.612 de lei din partea Academiei Române și un salariu anual în valoare de 1.330 de lei din partea Academiei de Studii Economice pentru activitatea sa didactică.
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, se află și el printre bugetarii de lux din România. Sursa anterior citată informează că acesta a declarat ub salariu de 910.000 de lei în 2020, în scădere cu 1,36 milioane de lei față de cel pe care îl primea în 2019. În plus, acesta a declarat că primește o pensie de 158 de mii de lei, cu 22 de mii de lei mai mare decât cea primită în 2019. Mai mult decât atât, Florin Georgescu beneficiază și de o pensie de fost parlamentar social-democrat în valoare de peste 10 mii de lei.
Leonardo Badea, viceguvernator BNR, ocupă locul patru în clasamentul întocmit de sursa anterior citată. Declarația sa de avere arată că primește anul un salariu în valoare de 801.105 de lei pentru funcția de viceguvernator din partea BNR. Tot anual, acesta primește suma te 1.404 lei pentru că este membru în comisia de susținere a tezei de doctorat din cadrul Academiei de Studii Economice. În plus, acesta are un salariu anual de bază de 84.209 lei pentru că este profesor la Universitatea Valahia din Târgoviște, la care se adaugă diferența salarială conform Legii 85/2016 în valoare de 18.695 de lei.
Viceguvernatorul BNR, Eugen Nicolaescu, se află și el pe această listă, după ce declarația sa de avere a arătat că are un venit anual în valoare de 1.074.543 de lei din partea BNR și un salariu anual de profesor în valoare de 32.159 din partea Universității Creștine Dimitrie Cantemir.
Oameni din bănci cunoscute de toți românii
Din acest clasament nu puteau lipsi oameni din sectorul bancar. Așadar, cel care ocupă locul 6 în clasamentul bugetarilor de lux din România este Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank. Acesta are un venit anual în valoare de 1.233.230 de lei net.
Popa Mihaela Lucia, prim-vicepreședintele CEC Bank, spune, în declarația sa de avere, că are un salariu anual de 921.038 de lei.
Iovu Mirela, vicepreședintele Comitetului Director CEC Bank arată că primește un venit anual de aproximativ 600.000 de lei din partea băncii.
Instituții publice
Pe locul 9 în clasament se află Vlad Stoica, președintelee ANCOM. Până în prezent acesta nu a depus nicio declarație de avere și nu a făcut nicio declarație de presă. Strictsecret.ro notează că acesta s-ar putea să aibă un salariu de 44.000 de lei pe an, respectiv de 9.000 de euro pe lună, atât cât a avut și fostul premier Sorin Grindeanu atunci când a ocupat aceeași funcție.
Iana Bogdan, vicepreședinte ANCOM, a notat în declarația sa de avere că beneficiază de o îndemnizație de 457.029 de lei noi de la ANCOM.
Întreaga listă cu bugetarii de lux ai României poate fi citită aici.