Salarii de 5.000 de lei în România. Cine sunt cei care pot primi banii deja

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Există locuri de muncă în România care sunt bine plătite. Unii români ar putea primi 5.000 de lei sau chiar mai mult. Totuși, angajatorii spun că nu au forță de muncă.

Salarii de 5.000 de lei în România

Angajatorii din Bihor, confruntându-se cu o criză de personal în diverse domenii cheie, au fost nevoiți să crească semnificativ salariile oferite pentru a atrage forță de muncă.

În ciuda sumelor promise, ofertele de pe piața muncii nu reușesc să umple posturile disponibile

Situația nu se găsește doar în Bihor. Tendința este una națională, iar ea arată că angajatorii nu mai dețin de mult controlul asupra pieței muncii.

Într-o astfel de situație se regăsește și firma lui Valer Trip. Această companie are ca domeniu de activitate producerea de volane pentru mașinile scumpe. Găsirea angajaților calificați este o provocare cu care inclusiv directorul acestei companii se confruntă.

El a și spus, de altfel, că ar angaja imediat 200 de oameni. Singura problemă este că nu are de unde să-i scoată.

Angajatorii caută personal calificat

Întreg județul Bihor se confruntă cu o astfel de situație, însă nici alte zone din România nu arată mai bine. Într-un astfel de context, angajatorii nu au ce să facă altceva decât să se chinuie să găsească angajați potriviți și specializați pentru domeniul lor de activitate.

Pentru a-i atrage pe oameni, companiile au crescut salariile, iar unele oferte nu sunt de refuzat. Chiar și așa, nu se găsesc oameni calificați.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Bihor dădea exemplul unui angajator care era fericit că a găsit un angajat pentru postul de reglor.

Békési Csaba spunea că salariul unei astfel de persoane poate fi între 6.000 și 7.000 de lei. Suma aceasta, adaugă el, era imposibil de câștigat până acum în Oradea pentru o persoană cu studii medii.

Directorul AJOFM Bihor spune care este cauza acestei situații. El dă vina pe dispariția școlilor profesionale. Chiar precizează că după 2009 nu au mai apărut meseriași.

SURSA FOTO: Dreamstime

Salarii mari, posturi neocupate

Așa cum precizam mai sus, situația nu este așa doar în județul Bihor. Mulți români preferă să plece peste hotare. În acest timp, alții nu vor să intre în câmpul muncii.

Datele de la finalul lunii octombrie ne arată că locurile de muncă rămase vacante erau aproape 2.000. O bună parte dintre aceste locuri de muncă erau potrivite pentru muncitorii care nu au o calificare.

Mai mult, ei primesc salarii de peste 4.000 de lei. Chiar și cu o astfel de sumă, oamenii nu au fost interesați.