Italia se confruntă cu o criză fără precedent a personalului în sistemul sanitar. Deși la urgențe o gardă este plătită chiar și cu un salariu de 90 de euro pe oră, acest lucru nu este suficient pentru posibilii candidați.
În acest sens, apar din ce în ce mai multe anunțuri în care spitale private caută de urgență medici care să poată să își exercite activitatea, scrie infoactual.ro.
„Spital privat caută URGENT un medic care să acopere turele din această seară și mâine seară la spitalul Santorso di Vicenza pentru „coduri albe”. Având în vedere urgența imediată, aceste două nopți vor fi plătite cu 90 de euro pe oră.”
Medicii din Italia și pandemia de coronavirus
Menționăm faptul că această criză de personal medical a început de la debutul pandemiei de coronavirus. Mai exact, conform estimărilor, aproximativ 100 de asistente medicale, dar și medici au demisionat lunar din 2020 și până în prezent.
„Se estimează că de un an de zile, aproximativ 100 de asistente și medici demisionează în fiecare lună. Acest lucru provoacă o criza majoră în sector la nivel național”, a scris affaritaliani.it.
Barbara Mangiacavalli, președinta Fnopi a dat detalii în acest sens. Aceasta susține că este nevoie de intervenția Guvernului având în vedere cifrele. Mai exact, se pare că aproximativ 70.000 de persoane lipsesc la momentul actual. Totodată sunt dificil de găsit și angajați în domeniu, avertizează aceasta.
„Este necesar ca guvernul să intervină atât în ceea ce privesc cifrele, având în vedere că se estimează că lipsesc 70.000 de persoane, cât și în ceea ce privește formarea și recunoașterea profesională. Sperăm că se va iniția un proces de reformă a traseelor academice și că se vor lărgi competențele asistentului medical în ceea ce privește autonomia și responsabilitatea pentru activitațile de care este responsabil în diferite domenii”, a mai spus presedinta Fnopi, potrivit sursei citate.
Italia primește medici din alte țări europene
La rândul său, Carlo Bramezza, directorul general al Autorității Locale de Sănătate Pedemontana, responsabil cu spitalul Santorso din Italia a tras un semnal de alarmă. El susține că au fost deja aduși medici inclusiv din România, Bulgaria, dar și Albania, iar alții vor veni din Franța, Germania și Grecia.
În ceea ce privește situația la nivel național, acesta susține că sunt absolvenți tineri care se gândesc de două ori înainte să lucreze tocmai din cauza salariilor.
„Până acum am adus medici din Bulgaria, România și Albania, acum vin specialiști din Franța, Germania și Grecia, dar țintim și medicii extracomunitari, pe care sistemul public încă nu îi poate angaja direct (doar Lazio a aprobat recent această posibilitate), și prin urmare sunt angajați de spitalele private.
Din păcate, tinerii absolvenți se gândesc de două ori înainte de a alege să lucreze la camera de urgență, din cauza turelor epuizante, a riscurilor asociate mai mari dar și a imposibilității de a lucra în sistemul privat. Ar trebui plătiți mai bine”, citează gazetaromaneasca.com.