Salarii de peste 2.800 de euro în Germania. Cât de bine sunt plătiți românii

euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Există o mare discrepanță între salariile din Germania în funcție de naționalitate. În timp ce salariile medii ale cetățenilor români sunt relativ mici, există și situații când cetățenii străini primesc și peste 5.000 de euro pe lună.

Discrepanță între salariile medii ale angajaților din Germania

Recentele date privind salariile angajaților cu normă întreagă din Germania în funcție de naționalitate arată o imagine complexă a pieței muncii, subliniind influența imigrației asupra ocupării forței de muncă și a nivelului salarial în țară.

Potrivit informațiilor disponibile pentru anul 2022, există diferențe semnificative între salariile medii ale angajaților de diverse naționalități. Imigrația joacă un rol cheie în asigurarea unui flux constant de forță de muncă, mai ales că Germania s-a confruntat în ultima perioadă cu probleme în această privință.

Un aspect notabil al acestor date este diferența semnificativă în salariile medii ale angajaților cu normă întreagă români, germani și indieni. Cu un salariu mediu de 2.881 de euro, românii se situează între salariile medii ale străinilor și ale germanilor.

Veniturile medii ale cetățenilor indieni ajung la peste 5.000 de euro

Pe de altă parte, cetățenii indieni beneficiază de cea mai înaltă medie salarială, cu un impresionant 5.227 de euro. Această discrepanță se explică în mare parte prin ocuparea predominantă a pozițiilor în domeniile academice MINT de către comunitatea indiană.

Imigrația a devenit un factor crucial în asigurarea forței de muncă calificate în Germania, iar datele arată o creștere semnificativă în ocuparea forței de muncă în ultimii zece ani. Creșterea notabilă de 128,5% în ocuparea forței de muncă printre străini este evidentă atât în domeniile academice MINT, cât și în ocupările necalificate.

Această evoluție reflectă eforturile guvernului federal de a acoperi găurile mari din diverse domenii, cu accent pe domeniile academice MINT, pentru a răspunde provocărilor demografice, digitale și ecologice.

Piața muncii din Germania apelează tot mai mult la profesioniști străini

De-a lungul ultimilor zece ani, s-a remarcat o creștere importantă a forței de muncă în domeniile academice MINT printre străini, cu un avans impresionant de 635,1% în cazul angajaților cu cetățenie indiană. Această schimbare de paradigmă indică adaptabilitatea și atractivitatea pieței muncii germane pentru profesioniștii străini, în special cei din domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.

Aceste schimbări în ocuparea forței de muncă au impact direct în ceea ce privește salariile medii. De exemplu, salariul mediu al angajaților cu normă întreagă cu vârste între 25 și 44 de ani din India, care lucrează în domeniile academice MINT, este cu mult peste limita de evaluare a contribuțiilor, informează Institutul pentru Economie din Germania, citat de Ziarul Românesc.