SALARII LA STAT: Pe câți bani credeți că lucrează cel care are pe mână DATORIA publică a unei țări întregi?

De două ori pe săptămână, în presa economică apare câte o știre cu care v-ați obișnuit și care aproape că nu mai reprezintă niciun spectacol mediatic: în fiecare zi de luni și joi, statul organizează licitații prin care se împrumută.

În spatele acestor licitații sunt niște oameni, un departament de la Ministerul de Finanțe mai precis, care au un job description foarte trepidant: gestionarea întregii datorii publice a României. Aveți idee pe câți bani muncesc acești oameni?
Direcția Generală de Trezorerie și Datorie Publică din Ministerul de Finanțe are o armată de oameni și o organigramă din care nu înțelegi mare lucru. Pe scurt, această direcție e împărțită pe 3 departamente: Front Office, Middle Office și Back Office. Fiecare dintre aceste departamente are la rândul lui în subordine alte servicii și birouri, care se ocupă fiecare de bucățica lui ce poate fi reprezentată de managementul riscului, lichidități, piețe financiare, plăți interbancare, rambursare a datoriei guvernamentale, etc.

Conform statutului de funcționare de pe site-ul Ministerului de Finanțe, serviciul contractare este cel care se ocupă chiar de contractarea datoriei publice guvernamentale (emisiuni de titluri de stat, contractare împrumuturilor guvernamentale, etc) dar și de administrarea riscurilor prin swap-uri valutare, de rată a dobânzii, contracte forward sau futures, opțiuni, etc.

Un șef serviciu din cadrul acestei direcții are, conform statului de plată din luna aprilie, în jur de 5.000 de lei, cu 1.000 de lei mai puțin decât șeful cel mare al acestei direcții care are un salariu de aproximativ 6.000 de lei.
Salariile angajaților din aceste servicii și birouri sunt toate în jur de 3.000 de lei pe lună, conform statului de plată amintit.

Într-un material publicat în urmă cu puțin timp arătam că există la MAI ofițeri care pot încasa și aproape 8.000 de lei sau chiar 10.000 de lei într-o singură lună, în condițiile în care ministrul are până în 5.000 de lei.

În alt articol, mai recent, vă dezvăluiam că angajații statului care au pe mână resursele statului nu câștigă mai mult de 3.500 de lei pe lună. Cel mai mare salariu din toată Direcția Resurselor Minerale este, conform statului de plată de pe luna aprilie, publicat în urmă cu câteva zile, al directorului acestei direcții: 3429 de lei, adică aproximativ 750 de euro.

De asemenea, directorul Direcției țiței și gaze naturale a luat în aprilie 3.318 lei. Ca termen de comparație, oamenii care se ocupă de imaginea și așa prăfuită din ministere, cum ar fi un director de comunicare și relații publice, sau un director de Resurse Umane de la Ministerul Mediului sau Ministerul Muncii are un venit de 3.400 sau chiar înspre 5.000 de lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute, în luna iunie, 3,5 miliarde de lei de la băncile locale, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

În 2011, Trezoreria a împrumutat de la băncile locale 51,5 miliarde lei faţă de 41 miliarde lei în 2010 prin titluri de stat în lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a împrumutat în acest an 1,4 miliarde euro faţă de 2,5 miliarde euro în 2010.
Aproape 100.000 de bugetari câștigă peste 1.000 de euro pe lună

”România are 97.000 de bugetari cu venituri de peste 1.000 de euro pe lună”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres, lansând ideea de a taxa suplimentar din anul 2013 bugetarii cu venituri de peste 4.500 de lei pe lună. FII SINCER: Ai lua șpagă dacă ai avea pe mână resursele țării și statul ți-ar da 3.000 de lei pe lună? Bugetarii care au salarii de peste 2.000 de euro PE LUNĂ