Salarii crescute retroactiv. Este vorba despre 23 de grefieri și foști grefieri de la Judecătoria Miercurea Ciuc care au câștigat procesul la Tribunalul Covasna, fiind vorba despre o majorare semnificativă a salariilor în condițiile în care personalul din Justiție beneficia deja de o majorare a VRS (valoare de referință sectorială) de la 484 lei la 605 lei în 2023.
Zeci de grefieri din Mureș au obținut în instanță salarii mai mari cu 25%
Tribunalul Covasna a interpretat diferit hotărârea prealabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care stabilea valoarea VRS la 605 lei, și a dispus majorarea acesteia cu 25%, adică la 756 lei. Instanța a stabilit că această măsură se aplică retroactiv din 1 ianuarie 2018 și include și dobânzi penalizatoare pentru sumele neachitate.
În acest context, Tribunalul Harghita și Curtea de Apel Mureș, care se află în raza teritorială a Judecătoriei Miercurea Ciuc, nu au formulat apărări în dosar, iar decizia a rămas definitivă, fiind în vigoare fără posibilitate de apel.

Această hotărâre a generat un val de solicitări similare din întreaga țară
Această hotărâre a instanței a generat un val de solicitări similare din partea altor grefieri și angajați din Justiție din întreaga țară. Pe portalul Tribunalului Covasna au fost identificate mai multe decizii similare sau procese noi în care angajați din sistemul judiciar au cerut majorarea salariilor cu 25%.
Un înalt magistrat a afirmat că „s-a deschis o cutie a Pandorei” și că toți grefierii și magistrații din țară vor solicita același lucru, având în vedere precedentul creat de această decizie judecătorească.
„Dispune recalcularea şi plata indemnizaţiilor de încadrare raportat la un indice de valoare sectorială de 605,225 lei +25% (VRS 756.53), majorare prevăzută de art. 38 alin. 3 din Legea 153/2017 şi care nu a fost aplicată de ordonatorii de credite prin raportare la drepturile salariate deja dobândite, de la data de 09.07.2018 şi în continuare, cu depăşirea plafonării prevăzute de art. 38 alin. 6 din Legea 153/2017.
Dispune repararea prejudiciului creat prin neaplicarea dispoziţiilor legale reprezentat de diferenţa salarială rezultată între noua indemnizaţie de încadrare şi indemnizaţia actuală de încadrare, începând cu data de 01.01.2018 şi în continuare, până la plata efectivă a noii indemnizaţii de încadrare (prin obligarea pârâţilor la plata, respectiv la alocarea fondurilor necesare plăţii diferenţelor băneşti corespunzătoare), sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie, la care se va aplica dobânda legală penalizatoare, până la data plăţii efective”, se arată în decizia instanței, conform G4Media.
Această situație ar putea duce la creșterea presiunii asupra bugetului de stat, în contextul în care majorările salariale ar implica costuri suplimentare semnificative pentru sectorul public, în special în ceea ce privește cheltuielile cu personalul din sistemul judiciar.