Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trebuie introduse criterii de performanță, în funcție de care vor crește salariile atât în Educație, cât și în Sănătate.
Criterii de performanță în Educație și Sănătate
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, pe 8 decembrie, că trebuie introduse criterii de performanță în Educație și în Sănătate. În funcție de acestea, spune el, vor crește salariile.
Prim-ministrul a anunțat, totodată, că în acest weekend, membrii Guvernului vor lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024.
„Vă anunț că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investițiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educație, ca să fie clar pentru toată lumea!
Însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ! Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanța!
Nu ne putem aștepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune! Pentru că nu se va întâmpla! Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește”, a spus acesta la începutul ședinței de Guvern.
Marcel Ciolacu a precizat că aceleași cerințe le are și de la Sănătate. Asta în contextul în care vineri, s-au alocat aproape 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor.
„Aștept de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să vină cu un sistem clar și eficient de raportare a costurilor, cu criterii clare pentru sumele alocate pe fiecare program de sănătate.
Nu poți avea un buget de 12 miliarde de euro pe an și să nu știi în timp real pe ce se duc banii”, a afirmat șeful Executivului.
Ordonanță de Urgență pentru rezolvarea problemelor legate de funcționarea instalațiilor GPL
Tot în cadrul ședinței de Guvern, prim-ministrul a spus că se va adopta o nouă Ordonanță de Urgență. Aceasta va avea rolul de a elimina „toate aberațiile din funcționarea instalațiilor GPL”.
„Adoptăm astăzi şi o ordonanţă de urgenţă în care venim cu modificările legislative necesare pentru a elimina toate aberaţiile din funcţionarea instalaţiilor GPL”, a declarat acesta.
„Aşa cum am promis după tragedia de la Crevedia, reglementăm atent fiecare verigă din acest lanţ legat de autorizare, verificare şi de respectarea normelor de siguranţă”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Patronii stației GPL de la Crevedia, în arest la domiciliu
Amintim că în vara acestui an, au avut loc două explozii la o stație GPL la Crevedia. În urma tragediei, șase oameni și-au pierdut viața și 53 au fost răniți. La sfârșitul lunii noiembrie, patronii stației GPL, Daniel Doldurea și Ionuț Stîngă, au fost plasați în arest la domiciliu.
Cei doi erau anterior în arest preventiv, fiind acuzați de diverse infracțiuni. Printre acestea amintim neglijarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și de distrugere.
Pe data de 6 septembrie, Doldurea și Stângă au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, conform hotărârii Judecătoriei Sectorului 5. Cu toate acestea, cei doi au formulat o contestație împotriva acestei măsuri. Patronii de la Crevedia au cerut să fie supuși cercetării în libertate, sub supraveghere judiciară sau în regim de arest la domiciliu.
Daniel Doldurea și Ionuț Stângă sunt acționarii firmei Flagas SRL, care deține stația de GPL din Crevedia. La această stație, pe 26 august, au avut loc exploziile tragice soldate cu șase decese și 53 de răniți. Printre aceștia au fost inclusiv pompieri. Mai multe puteți citi aici.