Se întâmplă în secret în asociațiile de proprietari. Regula de care românii care stau la bloc nu au auzit

blocuri apartamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Toți românii care stau la bloc trebuie să afle această informație despre asociația de proprietari. Nimeni nu cunoaște acest detaliu important despre salariul președintelui de asociație!

Detaliul necunoscut pentru românii care stau la bloc. Ce salariu are președintele asociației de proprietari

Informație pentru toți românii care stau la bloc. Care este compensația lunară a unui președinte al asociației de proprietari? Informația despre remunerație este esențială pentru locuitorii de blocuri, însă este rar discutată în public.

Remunerația unui președinte de asociație de proprietari este determinată de votul colectiv al membrilor asociației în cadrul adunării generale. Nu există un salariu standard, deoarece suma pe care o primește un președinte poate varia în funcție de gradul său de implicare și de complexitatea proprietății gestionate. Este important de subliniat că aceste sume pot fi extrem de diferite, în funcție de caz.

Pe platforma Facebook, în cadrul grupului „Asociații de proprietari în România”, a fost lansată o discuție pe acest subiect. Întrebarea adresată de un utilizator a atras un număr mare de răspunsuri din partea comunității.

„Doresc să fac un sondaj. Aș vrea să întreb în grup cam cât ar fi salariul pentru un președinte de asociație ce administrează un bloc cu 100 de apartamente? Mulțumesc!”, a fost întrebarea unui internaut.

Conform informațiilor furnizate de administratorii de bloc, remunerațiile pentru funcția de președinte al asociației de proprietari diferă considerabil, de la caz la caz. Acestea variază de la 200 de lei net lunar, în cazul unui bloc cu 64 de apartamente, până la 1.850 de lei lunar, în situația unui bloc cu 480 de apartamente.

Blocuri / SURSA FOTO: Dreamstime

Care au fost răspunsurile primite din partea proprietarilor de apartamente la bloc

Multe persoane care trăiesc în blocuri sunt curioase să afle cât poate câștiga lunar un președinte al asociației de proprietari. Suma pe care o primește este determinată prin intermediul unei hotărâri luate în cadrul adunării generale a proprietarilor, în conformitate cu un contract de mandat.

„La noi la bloc, 90 ap, 700 în mână. Dar depinde. Cunosc cazuri când iau și 1.000. Sunt cazuri unde nu iau nimic. Depinde cum stabiliți în adunarea generală.”/ „64 apartamente- 200 lei net.”/ „Bună seara. Eu la 132 apartamente am 1.500 net”.

„La stabilirea salariului net al unui președinte, stau mai mulți factori: nr. de apartamente gestionate, vechimea condomeniului, problemele curente ale instalațiilor de apă și curent, hidroizolatiile teraselor, canalizarea din subsoluri. Și nu în ultim rând mentalitatea proprietarilor în funcție de vârstă.

Un exemplu real: 480 ap., blocuri construite în anii 65-66. Permanent probleme tehnice, cu greu s-a reușit strângerea fondurilor de rulment și reparații. Spre final, încăpățânarea persoanelor în vârstă ( aprox. 65-70 %) din total apart. Deci cred că un salariu de 1850 lei / lunar, la 25 ore săptămânal nu este mult”, au fost doar câteva dintre răspunsurile oamenilor.

Unii administratori consideră că remunerația nu este un aspect semnificativ pentru ei. Aceștia afirmă că nu solicită nicio plată pentru serviciile pe care le prestează.

„Eu zero lei la 44 de apartamente. Nu văd de ce trebuie să iei bani ca președinte”, a scris un alt președinte de asociație de proprietari.

Ce spune Legea 196/2018

Conform legislației, fiecare asociație de proprietari este obligată să desemneze un președinte. Alegerea acestuia se face prin votul locatarilor care sunt proprietari de apartamente în bloc.

Persoana selectată pentru funcția de președinte nu poate avea statutul de angajat și nu poate fi nici chiriaș într-o locuință din imobilul respectiv.

„Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari. Ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale”, potrivit Legii 196/2018.