Șefii și angajații ASF primesc 16 salarii anuale. Acest lucru se întâmplă după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de perfomanță, alte două salarii. Este vorba de cel pentru vacanța mare și cel pentru ziua ASF.
Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut public contractul colectiv de muncă de la ASF. El l-a obținut în urma unui proces pe care l-a avut cu instituția.
Acesta a explicat că la ASF erau înainte 14 salarii. În februarie anul trecut, și-au mai adăugat, încă două salarii. Unul care se dă practic înainte de vacanță, de vacanța mare, și încă unul care se dă de ziua ASF, fiind un fel de primă de concediu.
Bani de vacanță și de ziua ASF
„Vă citesc din contractul colectiv de muncă, zice așa: Salariații ASF și membrii executivului, ai consiliului ASF beneficiază de o primă de vacanță în cuantum de 100% din salariu brut și sau indemnizația brută lunară din luna precedent acordării, în același procent, în limita prevederilor bugetare cu această destinație care se plătește integral o singură dată pe an, un trimestrul al 3-lea al anului în curs”, a declarat deputatul USR pentru Economedia.
Cele 4 salarii suplimentare față de cele 12 normale cuprinde mai multe aspecte. E vorba de un salariu suplimentar de Crăciun.
Urmează un salariu suplimentar pe an – primă de performanță. Pe listă se mai află un salariu suplimentar pentru vacanța mare. Mai este și un salariu suplimentar de „Ziua ASF”.
Dezvăluirile făcute de Claudiu Năsui
Claudiu Năsui a explicat și „o altă greseniță pe care au făcut-o ei”. Aceștia s-au pus și ei, cei din conducere, s-au adăugat și ei la toate beneficiile acestea, astfel încât atunci când apare un privilegiu, un beneficiu în contractul colectiv să li se aplice și lor.
„Ceea ce e o problemă în sine pentru ideea de a negocia un contract, că ei toți de ambele părți ale mesei sunt de acord că se aplică tuturor. Adică adică practic negociază pentru sine”, a spus acesta
Pentru a obține aceste informații, deputatul le-a solicitat de la ASF în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Răspunsul nu l-a mulțumit. Deputatul a deschis proces la Tribunalul București în noiembrie 2022, care i-a dat câștig de cauză. ASF a făcut recurs la Curtea de Apel. De unde a venit decizia definitivă în septembrie 2023.
Alte beneficii la ASF
Documentul mai prevede și alte beneficii, cum ar fi:
- pachet gratuit de servicii medicale
- 300 lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate
- 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite”
- 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I
- cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului
- vouchere de vacanță
- tichete de masă
Salariile nu sunt publice
Salariile angajaților ASF nu sunt publice, întrucât sunt secretizate. Pe site sunt publice doar veniturile conducerii ASF.
Președintele ASF Nicu Marcu a avut venituri lunare de 25.000 euro brut, anul trecut. Cei nouă membri din consiliul ASF au încasat anul trecut în total peste 1,5 milioane de euro, fără a pune la socoteală decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe.
Proiect de lege în Parlament
USR a depus la Parlament un proiect care prevede că membrii conducerilor executive ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Băncii Naţionale a României (BNR) să beneficieze exclusiv de indemnizaţia cuvenită acestui statut, fără a mai putea avea şi indemnizaţia cuvenită membrilor Consiliilor de administraţie.
Proiectul modifică şi completează articolul 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi articolul 53 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.