Lipsa forței de muncă din România îi determină pe angajatori să ofere salarii tot mai motivante! Chiar și așa, companiile se plâng că găsesc cu greu personal calificat și dornic să rămână în țară să muncească.
Salariile de 8.000 de lei nu-i atrag pe români să română în țară
O problemă acută în România care este întâlnită în tot mai multe domenii este lipsa de meseriași. Multe companii se confruntă cu lipsa de personal calificat, în ciuda salariilor consistente pe care le oferă.
Un exemplu notabil este în sectorul construcțiilor, unde un meseriaș priceput poate câștiga aproximativ 8.000 de lei în mână. Managerii afirmă că acesta este unul dintre cele mai bine plătite domenii din țară, iar salariile variază între 5.000 și 8.000 de lei în mână pentru angajați.
„Cred că este unul dintre cele mai bine plătite domenii. 5.000 de lei în mână, în sus. Un meseriaș ajunge la 7000 – 8000 de lei în mână, angajat”, a spus Denis Tololoi, manager firmă de construcții, pentru Observator.
Cu toate acestea, în ciuda salariilor atractive, este tot mai dificil să găsești meseriași calificați în România. Acest deficit este observat în mai multe sectoare și sunt la mare căutare instalatori, electricieni sau zugravi, dar și personal în agricultură. O explicație este aceea că mulți români aleg să lucreze în străinătate, unde pot câștiga salarii și mai mari.
Această lipsă de meseriași a devenit o problemă în creștere pentru angajatori, care sunt dispuși să ofere salarii tot mai mari pentru a atrage forță de muncă calificată, scrie România Actualități.
Soluția ar putea veni din partea muncitorilor străini din Asia și Africa
Cu toate acestea, găsirea meseriașilor potriviți și motivați să lucreze în România devine o provocare tot mai mare, ceea ce afectează industria și economia.
„Astăzi, ca să urci pe o combină care costă 700.000 de euro, o adevărată uzină, nu găsești oameni la 1.000 de euro pe lună.
E absolut dezolant ce se întâmplă cu meseriașii. Poți să-i dai câți bani vrea, că nu găsești”, spune reprezentantul unui angajator din Sălaj.
Unii experți chiar prevăd că în viitorul apropiat, în unele domenii, aducerea de forță de muncă din Asia sau Africa ar putea deveni o opțiune tot mai frecventă pentru a acoperi deficitul din România.
„Am spus că, în cinci ani, cei care ne vor schimba țevile în casă vor fi din Asia sau Africa. Evoluția îmi arată că s-ar putea întâmpla mai repede.
Este un fenomen care ia amploare, ca un bulgăre care a început deja să se rostogolească și doar va crește”, spune vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă, Romulus Badea.