Parlamentarii care chiulesc vor fi sancționați cu 5% din salariul brut pentru fiecare absență
Deputații și senatorii au votat marți creșterea sancțiunilor pentru colegii lor care absentează de la ședințele Parlamentului. Astfel, pentru fiecare absență nemotivată, aceștia vor fi taxați cu 5% din salariul brut. Măsura vine în contextul unei nemulțumiri generale legate de absenteismul ridicat din Legislativ și de necesitatea asigurării unei prezențe responsabile.
Decizia a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare în plenul comun al celor două Camere. 337 dintre parlamentarii prezenți au votat pentru creșterea sancțiunii de la 1% la 5%, în timp ce reprezentanții S.O.S. România s-au abținut, iar cei de la POT au votat împotrivă. Acest vot subliniază o tendință de responsabilizare a aleșilor, în ciuda opoziției unor grupuri parlamentare care au susținut alte variante de sancționare.
Sancțiuni pentru absențele nemotivate
De acum înainte, un parlamentar care absentează nemotivat va pierde 936 de lei din salariul brut pentru fiecare absență. Astfel, pentru o zi lipsă, acesta va primi în mână 10.404 lei, în loc de 10.951 lei.
Sancțiunea nu poate depăși 40% din salariul brut lunar, pentru a evita diminuări drastice ale veniturilor parlamentarilor care au absențe multiple. Totuși, absențele pot fi motivate la finalul lunii de către liderul de grup al partidului, ceea ce lasă loc pentru interpretări și eventuale abuzuri.

Parlamentarii AUR au renunțat la grevă și au votat proiectul de hotărâre, marcând o schimbare de poziție față de inițiala lor atitudine de protest. Pe de altă parte, unii dintre colegii lor au explicat de ce nu au susținut majorarea sancțiunilor.
„Noi vrem să majorăm sancțiunea cu 10 procente. 10 procente pentru toți care absentează, inclusiv cei care votează online, în condițiile în care se încalcă legea 96”, a precizat Dumitru Coarnă, deputat S.O.S. România, pentru stirileprotv.ro.
Diurnă pentru parlamentarii care participă online
Parlamentarii care participă la ședințe online vor primi în continuare diurnă, fapt care a stârnit controverse în rândul opiniei publice. Mulți consideră că această măsură ar trebui revizuită, având în vedere că prezența fizică este mult mai importantă pentru dezbaterile și negocierile politice.
Tot de marți, Senatul a implementat un nou sistem de înregistrare a prezenței pentru angajații săi. Acest sistem este destinat să asigure o mai bună monitorizare a activității personalului, într-un efort de eficientizare a muncii.
„Acesta este noul card cu care vor ponta de câte ori merg la muncă, prin apropierea lui de un cititor”, a explicat un angajat.
La Camera Deputaților, sistemul de prezență rămâne deocamdată neschimbat, în ciuda dezbaterilor pe tema necesității unei reforme similare și în această instituție. Cu toate acestea, se preconizează că o astfel de măsură va fi implementată în viitorul apropiat, pentru a asigura un control mai riguros asupra prezenței parlamentarilor.