Salarii uriașe ale procurorilor. Secția Specială, bilanț incredibil după trei ani de funcționare

bani

Salariile procurorilor întrec orice imaginație. Este vorba despre cei aflați la Secția Specială. Informații incredibile ies acum la iveală. Joi, CSM trebuie să avizeze proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție.

Salarii nemaivăzute în România. Este vorba de banii încasați de procurorii de Secția Specială. Bilanțul în al treilea an de funcționare incă că doar două dosare cu trei inculpați au trimise în judecată. Trebuie spus, însă, că salariile procurorilor SIIJ sunt de peste 15.000 de lei lunar.

În 2020, se înregistrează doar două rechizitorii cu trei inculpați trimiși în judecată. Aceste date se regăsesc în raportului de activitate, conform G4Media.ro. În ambele situații, protagonist este Mircea Negulescu, zis Portocală. Acesta este fost procuror la DNA Ploiești, exclus din magistratură, conform aceluiași document.

Alte peste 500 de dosare au fost clasate de cei 7 procurori de execuție pe care îi are SIIJ. Printre ei se numără și Adina Florea.

La Secția Specială lucrează 7 procurori. Unul are un post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut în 2019 un salariu lunar de peste 18.000 de lei. Informația se regăsește în declarația de avere din 2020.

„În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, în anul 2020, activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 7 procurori care au avut de soluționat 6636 de dosare penale. Dintre acestea, 2984 de cauze au fost înregistrate în anul 2020, iar 3652 sunt rămase/ preluate din 2019.

În cursul anului 2020 au fost soluționate pe fond un număr de 552 de dosare din care 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați. Într-un număr de 550 de cauze, procurorii Secției au dispus soluții de clasare.” se arată în bilanțul SIIJ, trimis la Consiliul Superior al Magistraturii.

Activitatea redusă a fost cauzată de restricțiile impuse odată cu starea de urgență pe fondul pandemiei.

Astfel, dat fiind faptul că procurorii au lucrat în regim de telemuncă, s-a înregistrat o scădere a timpilor de soluționare a cauzelor. Un impediment în efectuarea actelor de urmărire penală a reprezentat imposibilitatea procurorilor și a ofițerilor de poliție judiciară de a se deplasa în teritoriu pentru a efectua acte de urmărire penală. În acest sens, s-a amenajat o cameră de anchetă prevăzută cu panouri de protecție.

Probleme pentru Secția Specială

O problemă semnalată de conducerea SIIJ ar fi atacurile din partea presei și a politicienilor.

„Nu trebuie trecut cu vederea faptul că, în cursul anului 2020, împotriva Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au fost îndreptate atacuri puternice din partea mass-media și politicienilor, împrejurare care a constituit o dificultate în plus pentru activitatea acestei unități de parchet.” conform documentului mai sus menționat.

Joi, plenul CSM va da un aviz privind proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că ar vrea ca proiectul să fie adoptat de Parlament cel târziu la sfârșitul lunii martie.