Hidroelectrica este una dintre companiile românești cele mai valoroase. Societatea și-a răsplătit regește angajații. Societatea de stat a cheltuit peste o jumătate de miliard de lei pentru salarii, prime, bonusuri și premii. Totul s-a petrecut în anul 2022.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Angajații de aici au primit prime de sărbători în valoare de 12,1 milioane lei. Banii au fost oferiți cu ocazia Paștelui, a Sfântului Ilie (atunci când se sărbătorește Ziua Energeticianului) dar și de Crăciun.
Salarii și prime colosale la Hidroelectrica
Societatea, care a intra recent pe bursă, a dat angajaților și șefilor salarii, prime, bonusuri și premii în valoare totală de 485 de milioane de lei. Cifra este cu 7% sub bugetul alocat pentru anul 2022. Detaliile apar în raportul companiei. Conform documentului, cei 3.388 de angajați au obținut, în medie, un câștig mediu lunar de 11.287 de lei.
Raportul anual al Hidroelectrica indică că cei mai mulți bani i-au obținut cei din conducerea companiei. Bogdan Nicolae Badea, Președinte Directoratului Hidroelectrica, a avut un venit anual încasat de 1,25 milioane lei. La un calcul simplu, înseamnă peste 100.000 de lei, adică 20.000 de euro pe lună.
Prime de sărbători în valoare de milioane de lei
La Hidroelectrica s-au dat 26,3 milioane lei pentru plata orelor suplimentare. O sumă de 183 milioane lei a fost oferită în bonificații (conform Contractului Colectiv de Muncă). La toate acestea se adaugă 144 milioane lei în sporuri. Angajații au primit bonusuri de 40,8 milioane lei. Au fost date și premii de 341.331 lei, precum și prime de sărbători de 12,1 milioane lei.
Administrarea societății este asigurată de către un Consiliu de Supraveghere format din 7 membri. Acestora li se adaugă și un Directorat din 5 membri. Ei încheie contracte de mandat cu Hidroelectrica.
Beneficiile oferite celor care conduc societatea
Cei 12 șefi ai companiei beneficiază de o indemnizație fixă lunară și o indemnizație variabilă. pe lângă acestea, mai au și alte beneficii. E vorba de cazare, diurnă, transport, hotel, diurnă, telefon, protocol, cursuri de perfecționare etc.
Remunerația variabilă se calculează în fiecare an, în funcție de îndeplinirea obiectivelor cuprinse în planul de administrare și a indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari, aprobați de adunarea generală a acționarilor. În anul 2022, plata variabilă s-a ridicat de 3,24 milioane lei.
Amintim că cei de la Curtea de Conturi a anunţat pe 30 octombrie că au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Decizia vine după un control realizat în 2022 la Hidroelectrica. Reprezentanţii Curţii de Conturi au considerat, atunci, că există fapte care au avut drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii.