Salariile personalului medical cresc ușor anul acesta, în special datorită majorării cu 15% de care vor beneficia toți bugetarii, dar nu suficient de mult pentru a diminua diferența mare față de lefurile oferite de clinicile private și nici pentru a domoli valul plecărilor masive ale medicilor și asistentelor în străinătate.
Concret, conform normelor metodologice de aplicare a Legii salarizării, un medic primar care, în iulie 2010, după diminuarea salariilor cu 25%, avea un câștig brut, cu sporuri, de 2.441 de lei, va primi de anul acesta 2.808 lei. Iar un asistent medical principal, al cărui salariu brut, cu sporuri incluse, a scăzut anul trecut de la 1.848 la 1.386, va câștiga anul acesta 1.594 lei. Îmbunătățirea este evidentă, dar diferența față de mediul privat rămâne consistentă.
„Schimbarea salarizării medicilor și a asistentelor nu va putea compensa inflația și reducerile salariale operate anterior în sectorul bugetar”, spune Monica Dona, human capital consultant la compania de resurse umane Lugera & Makler. „În condițiile în care oferta salarială în străinătate este cu mult mai tentantă decât în România, exodul personalului medical se va menține, cel mai probabil, la același nivel și în 2011”, mai spune ea. Fenomenul nu se regăsește doar în România. Aproape 4.000 de medici cehi și-au depus demisiile de la începutul acestui an, majoritatea plecând în Germania, Austria și Marea Britanie. Și cum salariul este cel care îi determină pe medici să plece în alte țări, iar ziua în care veniturile de pe piața locală vor fi comparabile celor din Vest este încă departe, plecările nu se vor domoli.
La privat, salarii de la 500 la 2.000 de euro
Trecând la comparația cu situația din clinicile private autohtone, lucrurile se arată într-o perspectivă un pic diferită. „Un medic angajat cu normă întreagă într-o clinică privată poate avea un salariu net cuprins între aproximativ 2.500 și 3.700 lei, la care se adaugă sporurile pentru gărzi, orele de noapte, munca în weekend, gărzile on-call și bonusurile pentru consultații”, spune Monica Dona.
Însă, explică ea, de cele mai multe ori, medicii care au contract cu CNAS preferă să colaboreze cu clinicile private, având contract de muncă pentru nivelul minim prevăzut de lege, în timp ce celelalte venituri înregistrate de aceștia (încasări pentru consultații, investigații etc.) sunt încasate pe factură, ei fiind înregistrați ca medici independenți (echivalentul PFA).
„Astfel, un medic specialist poate câștiga, pentru un program part-time într-o clinică bine poziționată, aproximativ 2.000 lei net, iar un medic primar, aproximativ 3.000 lei net”, arată Monica Dona.
O analiză realizată de Colegiul Medicilor din București arată că peste 40% dintre medicii din Capitală lucrează și la stat, și la privat, reușind, astfel, să-și majoreze veniturile cu sume importante. Cristian Sas, director de operațiuni în cadrul lanțului de clinici private Anima, deținut de grupul A&D Pharma, spune că printre medicii angajați există și astfel de cazuri de medici cu statut de colaboratori.
„Au deja o reputație și un volum constant de pacienți fideli, care îi caută și care nu doresc să stea pe holurile spitalelor pentru a fi consultați”, spune managerul.
„Un astfel de medic poate ajunge, în cazuri particulare, la venituri de peste 10.000 de euro pe lună”, completează el.
Lanțul de clinici are și medici angajați full-time, având un salariu fix care, în multe cazuri, este însoțit de o componentă variabilă, de natură să motiveze dezvoltarea profesională și calitatea actului medical prestat.
„Salariile pe acest segment variază mult, în funcție de specialitate, vechime (loialitate), feedbackul pacienților, veniturile generate, plaja fiind între 500 și 2.000 euro”, detaliază Cristian Sas. Compania are și medici parteneri, care, datorită reputației și volumului de pacienți generat, au fost invitați să intre în acționariatul companiei, având posibilitatea să achiziționeze un pachet semnificativ de acțiuni la valoarea nominală.
„În Anima avem, în acest moment, trei medici parteneri și estimăm că numărul lor va crește la zece în perioada imediat următoare”, mai spune directorul.
Cu cât un medic este mai cunoscut și are un portofoliu de pacienți mai mare, cu atât poate câștiga mai mult. În mediul privat, procent din încasări; la stat, plăți informale.
Cristian Sas, director operațional, Anima
50.386
de medici lucrau în România la sfârșitul lui 2009. Plecările din sistem sunt doar parțial compensate de rezidenți sau de cei sosiți din străinătate