Românii vor primi 500 de lei lunar. Acest lucru este posibil după adoptarea directivei privind salariul minim european. Chiar dacă statele membre au doi ani la dispoziție să aplice noua formulă pentru salarizare, sunt tot mai multe voci care spun că ar trebui ca procedurile să fie urgentate.
„Avem votul final pe directiva privind salariul minim european. Am lucrat mult la asta, dar acum avem votul final şi apoi spunem că trebuie să fie clar că fiecare angajat din Europa trebuie să-şi poată plăti facturile, să aibă mâncare pe masă şi să-şi trimită copiii la şcoală, pentru că odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii. Deci avem votul final, dar sper ca statele membre ale UE să implementeze cât mai repede această directivă, pentru că oamenii din Europa chiar au nevoie de susţinere. Ar trebui să fie toate adaptate la inflaţie”, a spus europarlamentarul Agnes Jongerius, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.
Când se modifică salariul minim în România
Amintim că Directiva Uniunii Europene privind salariile minime adecvate, care a fost votată, ar urma să fie transpusă și în legislația din România, dar nu mai devreme de anul 2024. Informația a fost transmisă în urmă cu două săptămâni de eurodeputatul Dragoş Pâslaru. Dacă se respectă valorile indicate de directivă, ar însemna o creștere substanțială pentru angajații din România.
El a explicat atunci, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români de la Strasbourg, că se aşteaptă ca Directiva UE privind salariile minime adecvate să fie transpusă în 2024, pentru că, aşa cum se prezintă acum legislaţia, oamenilor li se cultivă senzaţia că majorările de salariu ţin doar de generozitatea guvernului.
Eurodeputatul din grupul Renew Europe a admis, însă, că forurile europene nu pot obliga România să ajungă la un anumit nivel al salariului minim, care este în prezent de 2.550 de lei, iar acest lucru nici nu este normal „peste noapte”.
„Valorile indicative din directivă sunt 60% din salariul mediu brut şi 50% din salariul mediu brut. În România, în esenţă, dacă ar fi să se respecte valorile de aici, discutăm de o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei care, evident, dacă ar fi s-o faci peste noapte, ar crea un şoc pentru economie, dar asta doar ca să vedem unde ne situăm. Ideea este că aceasta nu este o obligaţie, dar să ne uităm cum evoluează salariul mediu brut şi să ne asigurăm că şi salariul minim are o evoluţie care să reflecte evoluţia nivelului general de salarii din economie, este un lucru important”, a spus Dragoş Pâslaru.