Banca Centrală Europeană (BCE), care apără măsurile de austeritate fiscală adoptate în Uniunea Europeană, a criticat decizia Guvernului României de a reduce cu 25 la sută salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României, se arată într-un articol apărut marţi în ziarul britanic „The Financial Times”.

BCE a avertizat că acţiunile Executivului încalcă tratatele Uniunii Europene, care permit autorităţilor monetare să opereze independent şi fără interferenţe politice. De asemenea, BCE a avertizat şi Guvernul Ungariei, care intenţionează să reducă salariul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei.

BCE nu şi-a exprimat opinia referitoare la ideea generală a reducerii salariilor celor care se ocupă de politica monetară în ţările puternic afectate de criză şi nu a avut obiecţii la reducerea voluntară a remuneraţiei adoptată în ultimii ani de guvernatorii Băncii Centrale a Irlandei. Totuşi, punctul de vedere al BCE ar putea declanşa critici din cauza excluderii angajaţilor băncilor centrale de la programul de reducere a cheltuielilor publice.

Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că el nu vrea să primească salariul majorat în 2010 şi 2011 şi a refuzat o majorare salarială semnificativă când a fost numit pentru al doilea mandat, în 2008.

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a argumentat că restrângerile fiscale sunt esenţiale pentru restabilirea încrederii în economie şi creşterea economică. Dar el a apărat, de asemenea, principiul independenţei băncii centrale, de când a fost numit în funcţie, în 2003. Salariul lui Trichet a crescut cu 2,5 la sută în 2009.

Guvernul României a anunţat în mai că va reduce cu 25 la sută salariile tuturor angajaţilor din sistemul public, inclusiv angajaţii Băncii Naţionale a României, pentru a îndeplini ţinta de deficit de 6,8 la sută din PIB, stabilită cu FMI.

Totuşi, BCE apreciază că: „Principiul independenţei băncii centrale impune faptul că o terţă parte nu poate fi capabilă să exercite o influenţă directă sau indirectă” asupra băncii centrale, iar procedura este „clar interzisă” de tratatele UE. Banca Naţională a României a anunţat că acum este la latitudinea Executivului să modifice legislaţia.

SURSA: Agerpres