„Salariile din BNR nu trebuiau reduse”

Banca Centrală Europeană (BCE), care apără măsurile de austeritate fiscală adoptate în Uniunea Europeană, a criticat decizia Guvernului României de a reduce cu 25 la sută salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României, se arată într-un articol apărut marţi în ziarul britanic "The Financial Times".BCE a avertizat că acţiunile Executivului încalcă tratatele Uniunii Europene, care permit autorităţilor monetare să opereze independent şi fără interferenţe politice. De

Banca Centrală Europeană (BCE), care apără măsurile de austeritate fiscală adoptate în Uniunea Europeană, a criticat decizia Guvernului României de a reduce cu 25 la sută salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României, se arată într-un articol apărut marţi în ziarul britanic „The Financial Times”.

BCE a avertizat că acţiunile Executivului încalcă tratatele Uniunii Europene, care permit autorităţilor monetare să opereze independent şi fără interferenţe politice. De asemenea, BCE a avertizat şi Guvernul Ungariei, care intenţionează să reducă salariul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei.

BCE nu şi-a exprimat opinia referitoare la ideea generală a reducerii salariilor celor care se ocupă de politica monetară în ţările puternic afectate de criză şi nu a avut obiecţii la reducerea voluntară a remuneraţiei adoptată în ultimii ani de guvernatorii Băncii Centrale a Irlandei. Totuşi, punctul de vedere al BCE ar putea declanşa critici din cauza excluderii angajaţilor băncilor centrale de la programul de reducere a cheltuielilor publice.

Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că el nu vrea să primească salariul majorat în 2010 şi 2011 şi a refuzat o majorare salarială semnificativă când a fost numit pentru al doilea mandat, în 2008.

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a argumentat că restrângerile fiscale sunt esenţiale pentru restabilirea încrederii în economie şi creşterea economică. Dar el a apărat, de asemenea, principiul independenţei băncii centrale, de când a fost numit în funcţie, în 2003. Salariul lui Trichet a crescut cu 2,5 la sută în 2009.

Guvernul României a anunţat în mai că va reduce cu 25 la sută salariile tuturor angajaţilor din sistemul public, inclusiv angajaţii Băncii Naţionale a României, pentru a îndeplini ţinta de deficit de 6,8 la sută din PIB, stabilită cu FMI.

Totuşi, BCE apreciază că: „Principiul independenţei băncii centrale impune faptul că o terţă parte nu poate fi capabilă să exercite o influenţă directă sau indirectă” asupra băncii centrale, iar procedura este „clar interzisă” de tratatele UE. Banca Naţională a României a anunţat că acum este la latitudinea Executivului să modifice legislaţia.

SURSA: Agerpres