Salariile din IT cresc, în medie, cu 10%

digitalizare

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Sectorul IT se dovedește a fi unul extrem de dinamic, fiind unul dintre puținele domenii în care angajații beneficiază de majorări de salarii care fac față inflației cu care se confruntă România la ora actuală.

În România, cel mai bine plătiți angajați câștigă în jur de 16.000 lei net pe lună. Totuși, aceștia vor avea parte în acest an și de o creștere salarială în medie de 10%. Creşterile salariale din IT acoperă o mare parte din rata inflaţiei, care a ajuns la 13,8% în aprilie 2022.

Care ar fi situația?

Oana Botolan, managing partner în cadrul companiilor Cteq IT&C Solutions și Cteam Human Capital a avut de comentat asupra fenomenului resimțit. Aceasta explică de faptul că piața IT este una care se află într-o mare mișcare de câțiva ani pe scena românească. Ea a mai adăugat cum în ultimii ani pandemia nu a reprezentat o excepție, ba chiar dimpotrivă. Un alt element enumerat de ea a fost faptul că România reprezintă de asemenea, un centru de dezvoltare și o piață foarte interesantă pentru investitorii în domeniu. Ea a continuat prin a atrage atenția asupra faptului că și pachetele salariale și tot ceea ce reprezintă modalitățile de motivare și atragere a a candidaților din IT sunt complexe și avansează cu o viteză comparabilă cu cea tehnologiilor.

„Piaţa de IT este în mare mişcare de câţiva ani, iar cei doi de pandemie nu au fost o excepţie, ba dimpotrivă – iar România este un centru de dezvoltare şi o piaţă încă foarte interesantă pentru investitorii în domeniu. Pachetele salariale şi tot ceea ce reprezintă modalităţile de motivare şi atragere a candidaţilor din IT sunt complexe şi avansează cu o viteză similară cu cea a tehnologiilor – făcând viaţa specialiştilor în resurse umane solicitantă“, a explicat Oana Botolan, managing partner în cadrul companiilor Cteq IT&C Solutions şi Cteam Human Capital.

Datele Institutului Național de Statistică arată cum numărul angajaților din sectorul IT&C s-ar regăsi preponderent în zona Bucureștiului. Acești angajați s-ar număra în jurul numărului de aproape 100.000, ceea ce reprezintă aproape jumătate din efectivul total al salariaților din domeniul acesta.

Clujul, Timișul, Iașiul și Brașovu, alături de Capitală, s-ar număra și ele printre orașele cu cele mai numeroase comunități de IT-iști. Din aceste orașe ar reieși aproape 80% din efectivul total al oamenilor din acest sector. Mai mult, pe lângă această concentrare masivă în respectivele orașe, aici s-ar regăsi de asemenea, cele mai mari salarii.

Cât de mari sunt salariile?

Rezultatele studiului salarial PayTable arată cum, în analiza lor efectuată pe București, posturile de programatori seniori, cum ar fi cele de iOS Developer, Java Developer și Node.js Developer ar oferi un salariu net lunar undeva între 12.000 și 16.000 lei, dar și cu posibilitatea de fi mai mari în funcție de senioritate. Tot în cadrul studiului, salariile pentru posturile de nivel junior ar fi cuprinse între 5.000 și 7.000 de lei net pentru posturile de Developeri Java, C++ și net.

„În urma analizei datelor salariale din Bucureşti, dintre posturile de programatori seniori, topul este ocupat de posturile de iOS Developer, Java Developer şi Node.js Developer, cu un salariu net lunar între 12.000 şi 16.000 lei, cu valori chiar mai mari în funcţie de senioritate. Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ şi net cu valori cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei net“, arată rezultatele studiului salarial PayTable.

Studiul a fost realizat urmărind datele salariale ale dezvoltatorilor de limbaje de programare precum Java, .Net, C++, PHP, Oracle, Python sau Full Stack. Acest studiu având un eșantion de lucru de 71 de oameni și de 350 de posturi.

220.000 de salariați ar fi numărul regăsit în sectorul IT&C , iar acest număr ar crește în fiecare an cu aproximativ 10.000, acesta fiind numărul anual de absolvenți de facultate cu acest profil. Ofertele salariale și de beneficii sunt din ce în ce mai generoase datorită competiției acerbe dintre aceiași candidați și a deficitului de personal din industrie.